Tражи се Недеља, већ недељама и мјесецима. Тражи се као слободна дјевојка у лепршавој сукњи, са осмјехом на челу који нјије избрисала седмица или недеља дана. Ово је оглас у потрази за изгубљеном младошћу дјевојке Недеље, која је увијек имала времена за кафу са најбољим пријатењима, домаћу супу и пуњене паприке њенњ мајкњ, повремена лешкарења под хладовитим липама испред породичне куће.

Ево њен детаљан опис као и опис њеног дана за лакше препознавање, у случају да неко буде имао довољно среће и набаса на њу. Наиме, Недеља се обично будила прије девет ујутру и ишла на јутарњу службу. Након божанествене литургије, са пријатељима је обично испијала кафу у једном лијепом кутку, недалеко од дома њеног. Увијек расположена и насмијана, обично је пјевушила мелодије препотопских пјесама, па се ти разговори претвараху у надпјевавања. Недеља је вољела да мијеша причу и пјесму, спремна да саслуша свачију бригу и радост.

Задовољна, испавана и једра, гајила је своју безбрижност која се огледала и у њеној физичкој појави. Дуга таласаста коса мирисала је на лаванду, бијело крин лице оивичено тамним трепавицама и јаким обрвама, показивало је одлучност којом се поносила,а мале али пуне усне биле су раде осмјеху и шали. Након испијене двије бесплатне кафе специјално недељом и кугле жита са шлагом, Недеља је обично ручала са члановима породице, практично се гушећи у мајчиним папримкама, сармама и печењима од свињаког бута, себично задржавајући комаде домаћег хлеба, који никада значајно није утицао на њену витку линију. Ситог стомака, читала је омиљене писце и гледала омиљене филмове, ређајући странице књига и њихове екранизације до касно у ноћ. А ноћ, ноћ је већ друга приповјест која није значајна за проналазак Недеље.

Неки мудри људи сиједих глава рекоше да се Недеља изгубила када је постала само један од дана у седмици, која немилосрдно меље дневну инсивидуалност, безбрижност и осмјехе. Постала је серијски број, картон у здраственој евиденцији који навлачи тамне колутове око младости њене и очију. Рутина саткана од бриге и покоје сузе измјенила је њену особеност и слободу, па се Недеља изгубила или загубила. Ако је видите, јавите ми. И даље је тражим , ушушкану у лијеном Недељном послеподневу.

Share: