U jednom vrtu, gdje ”raste” Margareta i stanovnici đul bašte neposredno razgovaraju sa Ivančicom, dešava se jezgro romantične, decentne šetnje kroz materijale različite namjene, a uvijek na blizurak od srca. Tamo pak, otkucaji postaju staloženiji, u skladu sa krvotokom Meginog kutka, nenapornog, romantičnog i originalnog. Margareta Živković, https://www.instagram.com/megine_sarene_perlice/, udahnjuje život delikatnom svijetu biljaka i hvata trenutak ili tratinčicu u vremenu, što traje.

Sa izradom nakita počela sam pre osam godina. Glavni krivac za to, bila je moja sestra. Jednom prilikom je svratila na kafu i zatekla me je kako popravljam neke svoje stare minđuše i pravim nove, oduševilo je i predložila mi je da prodajem. U to vreme radila sam u farmaceutskoj firmi, imala sam vrlo malo vremena, ali ideja uopšte nije bila loša. Napravila sam nekoliko pari i ponela na posao sa mnom da se pohvalim koleginicama. Nisam ni sanjala da će to ujedno biti i moja prva prodaja.Moram da napomenem da je nakit koji sam u početku pravila bio klasičan.. drvene, staklene perle, poludrago kamenje, nanizale su mnoštvo ogrlica i narukvica. Smola i cveće tek kasnije dolaze”, započinje priču sagovornica dopisnice.

”Moja đul bašta se svake godine uvećava”

Margareta, cvijet simboličan, kao i sagovornica, inače biotehnolog po struci. Smola i cvijeće, to drevno i originalno sazvučje zahtjeva odredjen proces izrade.

Sam proces izrade traje oko tri dana. Izlivanje, sušenje, oblikovanje, šmirglanje , poliranje i to sve do jednog savršenog para minđuša. Naime, moja đul bašta se svake godine uvećava, danas sam recimo kupila plavu Hortenziju  koju mnogo volim. Lekoviti neven i žalfija, pufnasti maslačak, divlja šargarepa, šišarke iz šume, mistična paprat i mahovina, latice mirisne ruže i lavande i još mnoge druge travke”, opisuje Margareta.

Kod kupaca se dešavaju periodična smjenjivanja, pa je u jednom trenutku tražen maslačak, zatim divlja šargarepa, šnale, šareni obelježivači za knjige… Pravila nema, a u ponudi puno toga, što kupcima zadaje ”slatke muke”.

Divlja šargarepa – omiljen cvijet

Dok je za Margaretu, omiljen cvijet, ipak nešto vrlo bazično, što se u svaku čorbu miješa….

Divlja šargarepa mi je jedan od najomiljenijih , delikatan cvetić koji podseća na čipku, provlači se kroz skoro sve moje radove. U prirodi u beloj boji, a ja je često bojim u plavu, žuto, crveno”, ustvrdjuje sagovornica dodajući da je repormaterijal koji koristi bižuterija ili kanap, kad su u pitanju privesci, a što se minđuša tiče,napominje, pored udica od bižuterije, od skoro su u ponudi i posrebrene udice.

Nakit putuje širom svijeta

Ono što je značajno, ističe Margareta, jeste činjenica da njen nakit putuje širom svijeta. Komšijske zemlje su takodje česti kupci.

Može lepo da se zaradi, ali potrebno je da prođe najmanje 2-3 godine  da se ozbiljno posvetite  svojoj umetnosti, i da ne odustajete. Moje radove možete pronaći na Fejsbuk stranici  Megine Šarene Perlice i na Instagram profilu @megine­_sarene_perlice . Išla sam  po raznim manifestacijama, ali zbog situacije sa koronom sada obavljam samo online prodaju’‘, objašnjava sagovornica dopisnice.

Na drugoj strani osjeti se dobra vibraciju koju stvara

Proširenje asortimana, i u budućnosti rad sa plemenitim metalima, srebrom, zlatom. . da još mnogo, mnogo njih čuje za njen brend – želje su i planovi Ivančice, a Dopisnicu su zanimale reakcije njenih kupaca.

Mnogo lepe energije, i beskrajno mnogo ljubavi je uloženo prilikom stvaranja samo jednog priveska. Upakovano u elegantnu, mirisnu kutiju, nakit stiže do kupaca koji se uvek jako obraduju, ne očekuju nešto tako lepo. Često im je žao da otvore, da ne pokvare nešto – kažu. Iz te reakcije vidim da se na drugoj strani oseti da dobra vibracija koju ja imam dok stvaram.Ko nije ljubitelj nakita, često se odluči da obraduje svoje najmilije originalnim poklonom u vidu minđuša ili nekog medaljona. A sada su u ponudi i obeleživači za knjige, šnale za kosu i privesci za ključeve”, prenosi Margareta utiske.

Izvolite, prošetajte se

Šetnja za disanje, šum tijela i mirisne naslade. U Margaretin vrt, dobrodošli su svi.

U moj vrt su svi dobrodošli, i romantične duše, i onima kojima je dan bio naporan. Mnogi dolaze da se opuste, i da se nagledamo lepote Megi-kažu.A složićete se sa mnom, ove godine nam je preko potrebno nešto lepo, pa nek je i malo, upakovano u mirisnu kutiju, i da  nas podseća na najlepše trenutke iz detinjstva.

Izvolite, prošetajte se”, zaključuje i poziva sagovornica, čije je ime simbolično, kao i cvijet što daruje zdravlje i optimizam, a to nam je, priznaćete, u jednoj mirisnoj kutiji, sada prijeko potrebno.

foto: privatna arhiva

Share: