Negdje drugom polovinom XIX vijeka, jedan ”konac” porijeklom iz seoceta Vikrav u Gločesteru, bio je dovoljan da krive linije geometrijskih oblika budu predstavljene najmladjima, razumljivo i tačno. Mari Everest Bole, poslužila se sjajnom metodom, od koje kasnije, nastaje čitava umjetnost.

”U Crnoj Gori, svega nekoliko ljudi, bavi se stringart -om”

Ispoljavanje upravo te kreativne crte, porijekom matematičke, sada već artisitčke, ponukala je Selmu Lazarević, da kroz svoj koncept Stringart Podgorica, ”pomrsi konce” svakodnevlju i prepušti se stvaranju malih umjetničkih djela.

Odmalena volim likovnu umjetnost tako da sam tokom djetinjstva bila zaokupljena crtanjem. String art tehnika mi je pre nekoliko godina postala veoma zanimljiva budući da pruža brojne mogućnosti za ispoljavanje kreativnosti.Mislim da se u Crnoj Gori svega nekoliko ljudi bavi string artom. Ova tehnika zapravo nije nešto novo. Nastala je 60-ih godina XIX vijeka, najpre kao ilustrativno-demonstrativna nastavna metoda, ali je 70-ih godina prošloga vijeka postala popularna kao umjetnička tehnika”, ističe sagovornica dopisnice.

Oko 10 sati rada

Najčešće inspiraciju nalazi u drugim umjetničkim radovima. Naravno, ne u smislu kopiranja već obrade određenog motiva u string art tehnici.

”Što se tiče vremena potrebnog za izradu jednog rada, recimo za izradu manjeg rada veličine A4 formata, u prosijeku je potrebno oko 10 sati rada. String art je rad koji se kreira od konca ili vunice u boji. Da bi se napravio jedan ovakav rad, potrebna je čvrsta podloga (najčešće je to daska ili komad drveta), kao i ekseri i konac. Što se tiče izrade, prvi korak je priprema podloge, što podrazumijeva određivanje dimenzija i eventualno farbanje podloge. Zatim se na podlogu postavlja list papira na kom je prethodno iscrtan željeni oblik ili motiv, nakon čega se u pravilnim razmacima duž iscrtanih kontura ukucavaju ekseri. Nakon ovog koraka se papir skida sa podloge, a zatim se ekseri povezuju koncem, tako da se na kraju dobija slika”, objašnjava Selma.

Stečeno iskustvo, brže ”vezenje”

Veoma jednostavan, radjen tankim koncem, lik je slonića što surlom drži balon…. Prvi rad, od kog se dosta toga promjenilo.

Mogu reći da se od tog početnog djela promjenilo dosta toga promenilo nabolje, kao što je materijal koji koristim (sada koristim vunicu, kvalitetniji i deblji konac, raspored eksera na podlozi je znatno precizniji i uređeniji tako da je „vezenje“ rada lakše), a i motivi su daleko kompleksniji. Rekla bih da sam stekla određeno iskustvo zahvaljujući kom mogu za nešto kraće vrijeme dovršiti rad”, ističe sagovornica, dodajući da proizvode plasira na društvenim mrežama. Kako cijeni, interesovanje je solidno, tako da je imala nekoliko narudžbi za izradu poklona, budući da su string art radovi prilično unikatni pokloni.

Dopisnicu je zanimalo, šta još Selmine ruke uspješno mogu ”pomrsiti”.

Likovna umjetnost je nešto što me fascinira u svim svojim oblicima, tako da inspiraciju nalazim u različitim oblicima likovnog izraza drugih ljudi. Pored bavljenja string artom, profesionalni sam šminker i stilista noktiju, što je za mene još jedan način da uživam u nekom vidu likovnog izražavanja”, govori Lazarević.

Njen zaštitni znak je spremnost da učini sve što može, kako bi umjetnički rad odgovarao očekivanjima i zamisli osobe koja ga je naručila.

A koje su Selmine buduće zamisli?

Budući da sam majka dvoje male djece, mislim da će eventualno proširenje ponude morati da sačeka, tako da string art za sada ostaje samo moj hobi. S druge strane, ovih dana se upoznajem i sa izradom lustera od kanapa, što je takođe kreativna aktivnost kojom bih se u budućnosti mogla baviti na redovnoj osnovi”, zaključuje Selma, čiji će čarobni konci pomrsiti planove svim nadošlim kumulonimbusima ove pomalo anemične svakodnevice.

foto: privatna arhiva

Share: