Snaga Orfejeve muzike bila je čudotovrna. Stijenje je podrhtavalo, rijeke zaustavljale tokove, pa čak je i Haron za kratko zaustavio čamac, Sizif sjeo na kamen, a Tantal zaboravio na svoje muke. Tih devet žica zaštitnika pjesnika i umjetnosi, mijenjali su životne pređe svih što osluškuju.

U nekim drugim vremenima, ”osluškivanje” se nastavilo, snaga muzike i ”Orfeja”, jednako je jaka i čudotvorna, pa se u okviru ovog vanvremenskog imena, desila jedna artistička inicijativa, što je i u novim okolnostima istakla svoje prednosti.

”Festival se proširio i porastao”

Taj prvi ”Orfej” iz moderne, a opet antičke 2018. godine, bio je svojevrsno ispitivanje tržišta, scene i vlastitih sposobnosti, gdje su, sagovornici već uvidjeli da ne samo da bi bilo lijepo postojanje festivala ovog tipa, već za njim postoji potreba.

Fuad Šetić

Organizacija prvog festivala sa svim elementima koje je sadržavala sigurno je jedna od najljepših uspomena na moje studentske dane. Već prve godine, naš ambiciozni i inspirisani tim uspio je napraviti regionalni događaj sa minimalnim budžetom, a ipak ugostiti neke od zaista najrelevantnijih umjetnika, predavača i ansambala iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.Kažu da se prvi mačići u vodu bacaju, ali ne bih se složio kada je „Orfej“ u pitanju. Istina, kako to inače biva, prva izdanja svakog projekta imaju dosta propusta, ali smo mi naše greške analizirali, učili iz njih, povukli se jedan period i napravili, po mom mišljenju, neuporedivo bolji koncept festivala za ovu godinu”, ističe umjetnički direktor festivala, Fuad Šetić, dodajući da su se u medjuvremenu desile promjene, prvenstveno zrelosti organizacionog tima u umjetničkom, ljudskom smislu, pa tako i Orfej.

Festival se proširio i porastao, tako da ćemo ove godine ugostiti umjetnike i iz Evrope, a ne samo iz regiona, u sklopu festivala organizujemo i takmičenja, itd. Ostvarili smo i divnu saradnju sa Udruženjem „CreArt“ iz Banje Luke koji nam pomažu u organizaciji ovogodišnjeg izdanja”, cijeni sagovornik dopisnice.

”Naša mreža uključuje lokalne i globalne umjetničke zajednice i pojedince”

Cilj je povezati talentovane ljude sa Balkana kroz različite pristupe umjetnosti. „Orfej“ je zamišljen kao platforma koja uključuje prezentaciju umjetnosti u cjelini, visoko-kvalitetnih umjetničkih sadržaja, organizaciju edukativnih i istraživačkih programa, predstavljanje vrhunskih umjetnika, pedagoga i predavača, promociju mladih, talentovanih i perspektivnih ljudi.

Stefan Ćeha

Već svojim prvim izdanjem, postali smo važna adresa za sve aktere na polju umjetničkog stvaralaštva i kulturnog djelovanja, ali i na polju nauka, poput muzikologije, medicine… Naša mreža uključuje kako lokalne tako i globalne umjetničke zajednice i pojednice. Pored toga, tu su i naši volonteri, koji Festivalu nude neprocjenjivu podršku. Dakle, sve aktivnosti sprovedene u okviru ovog velikog projekta, kao i one koje smo nedavno pokrenuli, dokaz su koherentnosti različitih sfera umjetnosti i različitih polja koja „Orfej“ odlučno uključuje u svoj program, kao i njihovom odnosu prema onoj sferi koja nas je, u prvom planu, i okupila, a to je – muzika”,ustvrdjuje direktor festivala, Stefan Ćeha.

Platforma za ”otvaranje” umjetnika svijetu

U toku je prijavljivanje za globalno takmičenje ”Accordeus”, ideju iniciranu od članova prvobitne postavke kvinteta harmonika „Accordeus“, koji je, za nešto više od godinu dana djelovanja, istakao je kreativni direktor festivala, Marko Jovančić, ostvario zapažene rezultate na koncertnoj i takmičarskoj sceni u regionu, ali i u svijetu, i time postao jedan od najperspektivnijih ansambala na našim prostorima.

Marko Jovančić

Taj uspjeh, ideju, ali i ime „Accordeus“ koje su izgradili za kratko vrijeme, željeli smo podržati i podići na novi nivo. Iako trenutno postoji mnogo takmičenja ovog tipa, naš primarni cilj nije ideja nadmetanja, već umrežavanje mladih umjetnika. „Accordeus“ će postati platforma gdje će svi mladi muzičari, umjetnici moći da se predstave i prikažu svoje umijeće svijetu, a što ćemo i pokazati kroz naše naredne korake i aktivnosti koje ćemo sprovesti u okviru samog takmičenja. Po završetku prijava, koje su otvorene za učesnike iz bilo kog dijela svijeta, biramo šest laureata koji će nam se pridružiti na koncertu u okviru festivala „Orfej“ u Sarajevu, na kojem će imati priliku da dijele scenu sa jednim svjetskim umjetnikom”, objašnjava sagovornik dopisnice.

Mjesto gdje se umjetnost ”sklapa”

Kreativna direktorica festivala, Vanja Albijanić, mišljenja je da na našim prostorima nedostaje velika saradnja između različitih vrsta umjetnosti. Ovim festivalom željeli su oboriti tu barijeru i mlađim generacijama pružiti primjer šireg viđenja i pogleda od onoga što oni konkretno obavljaju, bilo da su glumci, režiseri, muzičari.

Vanja Albijanić

”Upravo ta saradnja je doprinijela nastanku prvog „Orfeja“, vođen studentima, neformiranim ličnostima u akademskom zvanju. U našem timu imali smo fotografe, snimatelje, muzičare, režisere, slikare, volontere različitih profila zanimanja, što je dopriijelo da sam festival, za umjetničku scenu grada Sarajeva, ima mnogo veće dimenzije od samog naziva – studentski festival klasične muzike. Ne mogu reći da smo vođeni „svijetom“ i konkretno nekim postojećim idejama i projektima na koje smo se ugledali. Smatram da smo u ovome bili jako inovativni, kao tim, kao društvo puno ideja, ambicija i sposobnosti, što pokazujemo i novinama koje donosi naš drugi festival”, zaključuje sagovornica, iz jedne umjetnički snažne, inovativne, čudesne priče, antički dovoljno ”jake”, da se ubroji međ’ devet žica Orfejevih.

foto: privatna arhiva

Share: