Ruska stepa, aromat breze, budvanski drevni kamen, nijansa Jadranskog talasa u dvokomponentnom sastavu poprima čvrst i karakterističan oblik, gdje se prirodne ljepote Rusije i Crne Gore, slivaju u umjetničke oblike artističkog svijeta ”Paradnaya _81”. Taj svijet proteže se od Moskve do Budve, a Nataliju Atjuševu, talenat za stvaranjem prati u stopu, još od djetinjstva.

Oduvijek me je privlačila kreativnost, u djetinjstvu sam završila umjetničku školu, ali nijesam nastavila edukaciju u tom pravcu, preusmjerila sam se na ugostiteljstvo. Paralelno  sam stalno nešto radila rukama, farbala nameštaj, crtala slike, pravila poslužavnike, tražila djelatnost radi kojeg bih napustila svoj glavni posao i bavila se samo tim. Pre godinu dana na Internetu sam vidjela proizvode od epoksidne smole i zaista  su mi se svideli. Počela sam da istražujem i proučavam informacije o tehnologiji izrade takvih radova. Kupila sam malo smole i neke boje, probala i nijesam mogla da se zaustavim. Shvatila sam da je to moje. Tada sam bila na trudničkom bolovanju i postavila sam sebi cilj da nakon porođaja neću raditi u restoranu, već da ću svoju kreativnost unovčiti. Pohađala sam nekoliko onlajn kurseva, svakodnevno trenirala da bih sada imala takav rezultat”, objašnjava sagovornica dopisnice.

Od Moskve do Budve

U Budvi, uživa na suncu i pronalazi svakodnevnu inspiraciju za svoje rukodjelje. A zašto baš Budva, pita se dopisnica?

” Živjeli smo u Moskvi, ali prije nekoliko meseci preselili smo se u Crnu Goru. Suprug i ja smo dolazili ovdje prije nekoliko godina na medeni mesec i zaljubili se u ovu zemlju. U ljepotu prirode, mora i planina. Otišli ​​smo, ali nismo mogli zaboraviti Crnu Goru i razmišljali smo o preseljenju. Puno smo čitali i proučavali vašu zemlju i par puta smo dolazili na odmor. Odlučili smo da želimo da živimo ovde i u februaru smo se preselili u Budvu. I veoma smo srećni zbog toga”, prisjeća se Natalija, dodajući da su razlike izmedju njene Moskve i Budve očigledne, ali te suprotnosti upravo objedinjuju ono suštinsko i stvarno.

Život u Moskvi i Budvi se veoma razlikuje. U Moskvi, ogromnom gradu, ima mnogo ljudi, velika su rastojanja, hladno je i oblačno. Taj grad nikad ne spava. Tamo je sve – usluge, roba, servis, dostave, puno zabave, pozorišta, društveni i kulturni život je jako razvijen.Budva je topao, sunčan, miran grad, mali i udoban. Ovdje nam se zaista sve sviđa. Dopada nam se odmjereni život, bez žurbe i pokreta. Nemam ovde dovoljno svojih materijala sa kojima crtam, sve moram da naručim iz Rusije. U Moskvi je nedostajalo sunca, neba, topline. To je uticalo na moje raspoloženje”, govori Natalija.

Rad na jednom proizvodu traje nekoliko dana

Njen izraz, odlike i način života oslikava se u toj smoli, koja nakon miješanja, poslije odredjenog vremena počinje da poprima čvrst oblik. Unaprijed mora da se zna koji je rad u pitanju, koja boja kakav efekat se želi postići. Vrijeme rada sa izmiješanim sastavom je ograničeno, tako da prije početka rada mora biti jasno šta će raditi.

Na primer, za izradu držača za čaše potrebna mi je tačna količina smole i boja, silikonski kalup – oblik. Miješam smolu, farbam je u boje i sipam u kalup po određenom redosledu. Dalje čekam dan dok se smola ne stvrdne. Izvadim rad i brusim ivice jer su prilično oštre. Bojim ivice i stavljam završni sloj za lijep sjaj. Generalno, rad na jednom proizvodu traje nekoliko dana”, naglašva Natalija.

Inspiracija drugi gradovi, arhitektura, more, sunce, planine, cvijeće

Najviše  voli da crta more, talas uvijek ispadne drugačiji,  sama može izabrati boju mora.

Može biti mirno azurno ili tamno plavo. Klijenti najčešće naručuju podmetače za čaše i posuđe za slatkiše i voće. Vrlo sam inspirisana morem, suncem, planinama, cvijećem. Onim što vidim oko sebe. Moj san je bio da živim pored mora i da se uživam u ljepotama prirode. Kada smo živjeli u Rusiji, inspirisala su me putovanja u druge gradove i zemlje, nova mjesta arhitekture. U Budvi volim stari grad, tamo možete svakodnevno šetati i nadahnjivati se”, u jednom dahu govori Natalija, koju u trenucima stvaranja obično prati tiha muzika, poput Lane Del Rej, ili libreto neke serije.

 U Rusiji sada ova vrsta umjetnosti stiče popularnost, sve je više majstora i konkurencija raste. Ogroman izbor materijala, kompanije za proizvodnju smole pružaju mnoge inovacije za majstore. Natalija je izlagala i prodavala svoje proizvode preko Instagrama, jer je to najpristupačnija platforma za prodaju.

” I u Rusiji i u Crnoj Gori objavljujem svoje proizvode na Instagramu. Takođe u Crnoj Gori reklamiram na svojoj facebook stranici, ovde je ta društvena mreža veoma popularna. Sada razvijam svoj zaštitni znak. Razmišljam o nazivu i konceptu mog logotipa”, ustvrdjuje Natalija.

”Sebe i svoj poziv vidim u radu sa epoksidnom smolom”

Njena osnovna djelatnost su restorani i kafići. Više od deset godina radi kao konobar, barmen, menadžer. Ali priznaje da je oduvijek sanjala o kreativnoj profesiji i tražila je paralelno sa svojim glavnim poslom.

Sada shvatam da želim da se razvijam i radim na kreativnom polju. Zaista volim atmosferu kafića i restorana. Ali sada sebe i svoj poziv vidim u radu sa epoksidnom smolom. U budućnosti planiram da otvorim svoj studio u Budvi za master kurseve, sada tražim prostorije. Takođe želim da pređem na veliki format rada sa smolom, da počnem raditi slike enterijera, satove i radne ploče.  Moguće je da ću početi da obučavam ovoj vrsti umjetnosti i da ću organizovati skladište materijala koji su neophodni za ovu oblast”, zaključuje Natalija Atjuševa, umjetnica čiji san postaje način života, epoksidna stvarnost.

Share: