Južno od doline rijeke Gračanice, i sa lijeve strane njene doline, pominjano u turskom defteru iz 1477. godine, a i u popisu Vlaha Nikšića….

Obradiva zemlja, plodno polje, Dučice, u poslednje vrijeme dodatno prepoznatljive i po jedinstvenom seoskom turzimu, zahvaljujući zamisli porodice Miličić.

‘’Domaćinstvo Miličić’’ prije svega predstavlja našu porodicu. Pored toga, predstavlja i mali porodični biznis proizvodnje i prerade mlijeka koji je nastao uz ogroman rad svih članova domaćinstva. To je nešto u šta konstatno ulažemo energiju, trud i vjeru u uspjeh. Na ideju smo došli tako što smo razmišljali na koji način možemo iskoristiti naše potencijale, potencijale okruženja, infrastrukture domaćinstva ali i tržište kojem uvijek nedostaje kvalitetnih domaćih proizvoda. To tržište nije bilo lako osvojiti i zadržati ali su naši proizvodi uspjeli da nađu mjesto na trpezi naših sugrađana i prijatelja”, cijeni Aleksandar Miličić.

Bogata gastonomska, domaćinska ponuda

U ponudi imaju više vrsta sireva-Župski mladi lisnati, polutvrde sušene sireve sa i bez dodataka(začinsko bilje, tučena paprika, maslina, dimljeni…), sušeni sir u ulju, domaće džemove i sirupe.

Uz to nudimo i suhomesnate svinjske proizvode koje imamo u manjoj količini u zimskom periodu. Mušterije najčešće biraju mladi lisnati sir a njega mogu naći u Aroma i Conto marketima u Nikšiću, Podgorici, Budvi, Kotoru i Tivtu. Tu su i neki manji marketi u Nikšiću i Podgorici”, objašnjava sagovornik dopisnice.

Učestvovanje u radu, pješačke ture

Na svom imanju obezbijedili su svim gostima jedinstvenu ponudu koja uključuje udoban smještaj, domaću hranu, prelijepu prirodu i rad na imanju i farmi sa njima kao domaćinima ako postoji želja kod gosta. ‘‘Nažalost, zbog ukupne globalne situacije nijesmo imali puno posjeta tako da se nadamo da će naredni period omogućiti više turističkih aktivnosti. Takodje, svi oni koji vole rekreativne šetnje, od samog imanja mogu starim stazama obići mnoge prirodne znamenitosti. Pogled sa Skorinog vrha, Lukavica, šuma Zabrana Kralja Nikole i vrh planine Prekornice ističu se svojom posebnošću. Dok spomenici, konak i manastir Svetog Luke govore kulturnom bogatstvu Župe”, ističe Aleksandar.

U brošuri TO Nikšić

Kako bi sve funkcionisalo, svi su, naglašava sagovornik, naučili da rade sve poslove na domaćinstvu. Naravno, u skladu sa željama su donekle i podijelili zaduženja i na taj način uspješno organizovali posao. Zbog tog zajedništva, uspješne i originalne zamisli, našli su se i u brošuri Turističke organizacije Nikšić.

Znati da vas zajednica prepoznaje kao nekog koga vrijedi predstaviti široj javnosti, uvrstiti u turistički sadržaj jednog mjesta, pokazuje da smo na dobrom putu. Pošto se naše domaćinstvo našlo na stranicama brošute TO Nikšić, dobili smo jednu izuzetno lijepu potvrdu rada”, ustvrdjuje sagovornik.

”Imamo umjerena očekivanja od naredne sezone”

Prethodna godina u turističkom smislu bila je izazovna zbog corona virusa. Ipak, za Miličiće, ta godina imala je i svoje benefite.

”Ova godina nam je omogućila da pomalo dopunimo ponudu, povežemo se sa potencijalnim saradnicima, radimo na promociji. Imamo umjerena očekivanja od predstojeće sezone ali dočekaćemo je spremni. Uspjeli smo da zakružimo jednu priču od proizvodnje do prerade sa zadovoljavajućim kapacitetom i sa realizacijom turističkog potencijala. Radićemo na poboljšanju ukupne ponude i marketingu kako bismo se još bolje predstavili okolini i turistima iz svijeta”, zaključuje Aleksandar, prevashodno iz jedne porodične, domaćinske atmosfere, koja negdje i osjenjuje Dučičko polje, pominjano još u vrijeme Vlaha Nikšića, turskom defteru, a u novo vrijeme, po gostoprimstvu, predanom radu i zdravim životnim osnovama.

foto: privatna arhiva

Share: