Otpjevaj sve što zamisliš, dočaraj ono što voliš.Scena, držanje, libreto i pozadina velikog broja istorijskih i muzičkih djela, što kroz generacije ”dijafragmi” i pravilnog disanja ”žive”, nalaze se i u izrazu Maše Deretić, učenice ŠOSMO ”Dara Čokorilo”, odsjek solo pjevanje, koja je jedna od sedam učenika i četiri profesorice, zavrijedila priznanje ”Za odličan 5” Fonda za kvalitet i talente u godini za nama.

Za mene ova nagrada predstavlja vjetar u leđa i podsticaj za dalje ulaganje u sebe, svoj talenat, kao i dalje napredovanje. Naime, u mom dosadašnjem školovanju išla sam na mnoga državna i međunarodna takmičenja. Posebno bih izdvojila Međunarodno takmičenje ,,Mladih solfeđista” u Požarevcu 2019. i 2020. godine, na kojima sam osvojila dvije I nagrade u kategoriji ,,Teorija muzike” i jednu I nagradu u kategoriji ,,Muzički oblici”, kao i Međunarodno takmičenje solo pjevača ,,Vera Kovač Vitkai” na kom sam osvojila II nagradu. Ova takmičenja su mi posebno značajna zato što su prije svega jedno veliko iskustvo i jer sam pored jake konkurencije ostvarila dobre rezultate”, prisjeća se sagovornica dopisnice.

Solo pjevanje kao životni poziv

Još kao mala, baveći se folklorom, izrazila je svoj talenat i veliku ljubav prema igri i pjevanju, a kroz muzičko obrazovanje upoznala se sa predmetom Solo pjevanje, izgradila svoj muzički ukus i odlučila da će to biti njen životni poziv.

Upisala sam odsjek Solo pjevanje u Muzičkoj školi ,,Dara Čokorilo” u klasi profesorice Tijane Blečić.Na samom početku sam imala veliki problem sa tremom i time kako da se izborim sa njom. Međutim poslije velikog broja javnih nastupa trema se postepeno smanjuje, iako uvijek postoji određena doza adrenalina i uskhićenja kada treba da izađem na scenu”, priznaje Maša, dodajući da glas održava tako što ne pije hladno, gazirano, ni previše vruće.

‘Pijem tople napitke i redovno vježbam, što je najvažnije’‘, naglašava sagovornica dopisnice.

U narednom periodu planira da nastavi sa usavršavanjem svog glasa, kao i da postiže dobre rezultate na takmičenjima i javnim nastupima, ukoliko to situacija dozvoli.

‘Što se tiče dalje budućnosti, planiram da upišem Muzičku akademiju, odsjek solo pjevanje’‘, zaključuje sagovornica, čiji će glas, sigurni smo, ”putovati” daleko i donositi nova iskustva.

Gotovo trećina dodijeljenih nagrada ”stigla” u Nikšić

Pored sagovornice, ovu nagradu zavrijedili su i Joko Mićković,
Jovana Jaredić, Maja Mijanović, Marija Vojinović, Marko Lazović,
 Sanja Mijanović i četiri profesorice: Tijana Blečič, Dragana Glomazić, Vesna Šarac i Valentina Topalović Jaredić.

Nagrada ”Za odličan 5”, dodjeljuje se već treću godinu, a zanimljivo je da priznanja dobijaju još više na značaju, jer je gotovo ukupno trećina dodijeljenih nagrada za umjetničke škole na državnom nivou, otišla u okrilje ŠOSMO ”Dara Čokorilo”.

foto: Privatna arhiva

Share: