Gledajte da odmorite oči….I gledajte dok odmarate….Obično a neobično prijaju tople boje svakodnevom ”švenku”, kao i njihova simbioza u različitim oblicima i materijalima. Nikšićanka Marija Mijajlović, ”odmara” kroz svoju umjetnost, rukodjelje, u kom se spajaju detalji što čine cjelokupnu sliku: zanimljivu, uzbudljivu i šarmantno pristajuću u namjeni ne samo ukrasa, već i prepoznavanja ličnosti.

‘Još kao djevojčica ispoljavala sam umjetničke i kreativne izraze što je uočavala moja porodica , a kasnije nastavnici u školi. Voljela sam crtanje i svi su mi govorili  da sam tu umjetničku crtu naslijedila od pokojnog ujaka , koji je lijepo crtao. Zahvaljujući mojoj baki  a i iz sopstvene znatiželje ,naučila sam da pletem rukavice i druge sitne rukotvorine. Često sam sebi pravila lastike za kosu , narukvice i slično. Drugarice su bile oduševljene mojim rukotvorinama što mi je davalo motivaciju.Tako je počelo, a kasnije sam posle završenih studija nastavila sa ozbiljnijom izradom nakita”, ističe sagovornica dopisnice.

”Treba biti precizan, voditi računa o mnogim detaljima”

U ponudi se nalaze: narukvice, prstenovi, minđuše, ogrlice, broševi, zatim rajfovi, lastike i trake za kosu. Koristi razne materijale kao što su: papir, rajsferšlus,koža,perle ,žica…

‘Za ovaj hobi potrebno je posvetiti dosta vremena. Na primjer , za jedan broš ili par minđuša potrebno je izdvojiti  2 do 3 sata aktivnog rada.Treba biti precizan, voditi računa o mnogim detaljima. Ali to je zanimljiv posao koji me smiruje u pravom smislu te riječi”, cijeni Marija.

Simbioza dizajna, ideje, ”skiciranja momenta”

Ono što je istančano i vrlo prepoznatljivo, za ljubitelje ručnog rada, jeste i Marijin profil https://www.instagram.com/nakit.mm/ , gdje se desila simbioza dizajna, ideje, ”skiciranja momenta”.

‘Društvene mreže služe kao izuzetno povoljno marketinško polje.Trudim se da stranicu uradim što atraktivnije i zanimljivije za potencijalne kupce i ljubitelje ručnog rada. Veliku pomoć imala  sam od brata i sestre koji se profesionalno bave fotogtafijom i dizajnom, a to je poslužilo kao dobra podloga za samostalno fotografisanje, ”objašnjava sagovornica dopisnice.

Kada se osvrne unazad, priznaje da vidi kako vrijeme zaista brzo prolazi ,naročito kada ste okupirani interesantnim poslom. Izradom nakita bavi se skoro šest godina, dok nekoliko poslednjih godina izlaže na sajmovima, pa je zadovoljna i tim vidom prodaje.

Veoma sam zadovoljna interesovanjem i porudžbinama .Trenutno najviše porudžbina imam za broševe u obliku slova, inicijala, a tu su i ogrlice i minđuše od papira”,cijeni Marija.

Boje igraju važnu ulogu

Možda su emocije najveći pečat mog stvaralaštva, jer upravo one pokazuju ono što jesmo, a to daje posebnu čar i originalnost, tako da svaki komad nakita nosi dio mene.Priznajem da boje igraju važnu ulogu u mojim kreacijama, jer inspiraciju izvlačim iz svog okruženja koje se stalno mijenja pa mi to omogućava da  neprestano dobijam nove ideje”, zaključuje sagovornica čije boje i umjetnička simbioza osvježavaju onaj svakodnevni ”švenk”.

foto: Privatna arhiva

Share: