privatna arhiva

Slobodni poput Čovjeka Kaspara Davida Fridriha iz 1818. godine, romantičarska putanja kojom koračaju saputnici u životu, pa i svakom bogazu, krasu, siparu skrivenih ljepota Crne Gore…

Nikšićani, Ana Đurković i Radovan Đurović, vikendom i svim mogućim slobodnim danima, s obzirom na uzuse svakodnevlja – Ana je doktorka stomatologije, Radovan arhitekta, ”prvu jutarnju” u sada već prepoznatljivim šoljicama, ispijaju na obično više od 1600 metara nadmorske visine.

Privatna arhiva

” Odlazak u prirodu je nešto što smo oboje voljeli još od ranije. Brzo smo ukapirali da uživamo otkrivajući zajedno nova mjesta. To je neki bijeg od svakodnevnice, i riješili smo da barem to slobodno vrijeme kreiramo po svojoj mjeri. Upravo odlaskom u prirodu „punimo baterije“ za radnu nedelju. To je ono što nas motiviše da sve obaveze koliko je to moguće završimo na vrijeme i taj jedan ili dva dana odvojimo za sebe kako bismo se isključili i proveli dan onako kako nama odgovara’‘, govori sagovornica dopisnice.

Neprocjenjiva crna kafa

Do sada su, mada je to prilično izazovno reći, imali preko 60-ak izleta.

Privatna arhiva

” Nisu nam cilj samo vrhovi, tu ima predivnih jezera, vodopada, katuna… Durmitor zauzima posebno mjesto, i krije u sebi nevjerovatne ljepote poput kanjona Sušice, Škrčkih jezera, vodopada Skakala, mnoštva vrhova sa panoramskim pogledima, ali ne zaostaju za njim ni Prokletije, Moračke planine, Komovi, Pivske planine itd. Obišli smo i neka interesantna mjesta na primorskom zaleđu i oko Skadarskog jezera, mada više smo „okrenuti“ sjeveru”, objašnjava sagovornik dopisnice, dok Ana dodaje da im je prvo zajedničko planinarenje bilo na Prutašu, omiljenom mjestu u Crnoj Gori i prvom vrhu što su ”ispeli sami”.

Najviše pažnje posvećuje crno – bijelim fotografijama

Radovan, poput romantičarskog umjetnika sa početka priče, Kaspara Davida Fridriha, zadužen je za ”hvatanje”pravog momenta u ljepoti planina i skrivenih mjesta, kao platna za kreaciju.

Privatna arhiva

” Fotografija kao hobi nastala je iz želje da zabilježim sva lijepa mjesta i trenutke onako kako ih ja doživim. Krenulo je prije 7, 8 godina, s tim da sam se u poslednjih par godina više dao u istraživanje tehnika i stila fotografisanja. Najviše pažnje posvećujem crno – bijelim fotografijama, sa minimalističkim i pejzažnim motivima”, ustvrdio je sagovornik dopisnice.

Mnogim mjestima iznova se vraćaju

Kada prave planove za putovanja, uvijek se odgovorno vode vremenskom prognozom i slobodnim vremenom koje imaju na raspolaganju jer vole kad imaju mogućnost da pođu na neko za oboje novo mjesto, dok se nekima iznova rado vraćaju.

”Svaki predio ima nešto posebno u sebi, što oduševi na svoj način, tako da je teško izdvojiti jedno mjesto. Nekada to bude krdo divokoza na koje neočekivano naiđemo, snijeg skriven u sred ljeta, vodopadi i bukovi koji su proradili  od velikih kisa, a da nismo prethodno znali i sl. Naravno, na mnoga mjesta podjemo jer smo prethodno vidjeli lijepe fotografije, ali ipak uspiju da nas ostave bez daha, čak i iznova kada se vraćamo. Takvi su npr. Škrčka jezera, koja se nalaze u samom srcu Durmitora, Sušičko jezero, zatim Maglić i vidikovac Carev Do sa pogledom na srcoliko Trnovačko jezero”, u jednom dahu izgovara sagovornica.

Trenutno se Crna Gora, pa i grad pod Bedemom nalaze u ”periodu zaključavanja”. Sagovornik ističe da bez obzira na ograničeno vrijeme od ”05:00 do 19:00h”, zahvaljujuči geografski odličnom pozicioniranju rodnog grada, uvijek imaju inspiraciju za planinarenje, fotografiju.

”Imamo sreću da živimo u Nikšiću koji je geografski odlično pozicioniran, tako da i u okolini imamo primamljiva mjesta za obići. Tu su Lukavica i Kapetanovo jezero, Budoš, Ostroške grede, Zabran kralja Nikole, Vojnik, Gackove grede”, navodi Radovan.

”Nevjerovatne stvari kriju se malo dalje od mjesta gdje se stiže automobilima”

Situacija sa pandemijom ih je naučila da ne treba planirati toliko unaprijed, već puštaju da im ideje spontano dolaze, pa ih tako i realizuju.

” Kad se stvore uslovi za bezbjedna putovanja, aktiviraćemo se u istraživanju interesantnih mjesta i van granica naše države”, govori Ana, dok zajedno poručuju, mladima, starima i onima izmedju, na pitanje autorke ovih redova.

” CARPE DIEM (smijeh)Živimo u zemlji sa toliko prirodnih ljepota, a sve su nam „na dohvat ruke“. Nevjerovatne stvari kriju se malo dalje od mjesta gdje se stiže automobilima. Samo je dovoljno malo volje  i pravo društvo, da se provede kvalitetno vrijeme bez društvenih mreža i telefona”, zaključuju doktorka i arhitekta, mladi ljudi željni ”jake crne kafe” na otvorenom i visokom, model i inspiracija fotografa i slikara, domaće izdanje ”Putnika iznad mora magle”…

Iznad PM čestica, virusa, ograničenja i zaključavanja…. Ljubav, pogled i crna kafa…..CARPE DIEM

izvor fotografija:
https://www.instagram.com/rakunatata/
https://www.instagram.com/anikaa___

Share: