Киша пада данима, небо над градом шкуре је боје док влага клопара у ваздуху, чини се у потоцима. Облаци дима и прашине са околних реактивних вулкана, диктирају прогнозу у наредних пет година…Када ћемо добити прољеће у пуном цвату, без кише, са бисерним одбљесцима јутарње росе, није познато…Макар у наредних десет дана….

Разумљиво, неко је забринут за воће, неко за биљке, неко за пчеле… Неко и за веш…Да, да….Добро сте чули…Веш…. Некако ће се поднијети смјеса шкурог или шарено која се”крчка” у корпи, али бијело….И 95 степени…Откувавање…. Како ће се то осушити, а да не отплеше свој валцер на вјетру који прелама сунчеве одбљеске… Није познато…Макар у наредних десет дана….

Стресна је свакодневица, са свим својим шкурим и бијелим преламањима. Писцу ових кратких редака за процес опуштања више не помаже ни лагана музика, кратка и дјелотворна дремка, ни масажа физичких и психичких нервних завршетака, ни јога, а ни кафа (која се ријетко пије). Када се прекрижи све са списка, оно што остаје је бјелина папира…Бјелина прија…Одмара очи….Воли се бијела хаљина, бијела кухиња, бијела соба…..Бијела постељина коју треба опрати…. А да се не суши низ клопорање влажних потока….

Стресна је свакодневица , са својим чешће шкурим, него бијелим преламањима. Терапија која макар на кратко одагна одњеговане амнезије, у случају пацијенткиње М, јесте посматрање чистог бијелог веша, чешће постељине и јастучница, тек поново рођеног из 95 степени, како лелуја на вјетру, уз преламање сунчевих ”крака”, у 3/4 валцеру или менуету.Тај празник бјелине, који се ритмично диже и спушта под налетима надолазећег вјетра, нуди аромате невиности, чистоте, неоптерећености, лакоћу нових почетака, нових ”табула раса” семафора…Е ти семафори који су наравно бијеле боје, одмарају ум, масирају физичке и психичке нервне завршетке, скувају кафу са ратлуком, одраде пет тибетанаца, уз музичке паузе шуштања вјетра који успављује… Довољан је поглед кроз прозор и мирис омекшивача или детерџента…Лаванда, јоргован, камилица… Додатно смирују….А и факат је да мирише бијело…..На бијело….

П.С А процес ширења веша је додатна релаксација…..Чисто да буде кристално јасно, чисто и без нејасних мрља…..

Share: