Тај неидентификовани ”летећи”објекат, у 21. години XXI вијека, прилично је затворен у границама своје собе, своје куће, свог дворишта, своје улице, најближег супермаркета, свог града, покрајине, државе и слично. Како су то концентрични кругови, забашурени д димерима плућног капацитета и сатурације, ограничење ипак не постоји у књигама, или сјећањима.

Све чешће у круговима јавља се Персеј, јуноша и херој, извучен из неког прасјећања, некадашњег ишчитавања митологије грчке, са којом нема грке, ни кроз слова, ни кроз покрет, јер ”летеће сандале”, што му дароваше Хиперборејци, одрађивале су ”посао.”..

‘Артемисија”

Хм, летеће, грчке, древне….Па да…..Постоје једне ручно рађене, из Нафплиа града, модел Артемисија, за један октобар 2019. године, када је Хелиос био високо у зениту, на врху Арголидског залива. Махало се Агамемноновом планинском профилу у хоризонтали, јео се гирос, пјешачило се улицама ”Напуља Романије или Византије”, зној је капао са чела, када је палац застао пред радњом ручно рађених сандала. Мушке, женске, по ликовима из славне грчке историје, митологије, а Григорије- неимар пред радозналим очима справља сваки комад.

”Артемисија ” је касније играла сиртаки у таверни, стигла до Партенона и удобно се смјестила до наредног љета.

Ханд маде ин Јерихон

Убрзо јој се придружио класичан апостолски модел из Свете Земље, само четири мјесеца касније. Додуше у мање романтичном амбијенту, али ипак, у најстаријем граду свијета. У Јерихону, кроз који је ријека, први пут послије много година, ”овлажила” корито пјешчано, и то у другом мјесецу нове 2020. године. Зачуђујуће је то било вријеме, библијских размјера, са готово ирским зеленилом, јер је и пустиња пред очима озелењела.

Ханд маде кожне сандале на оне исте прсте из Нафплиона….. Направљене у Јерусалиму, продају се у Палестини…..

Та историјска трвења нестају, одмах иза административне границе, гдје у ближем дјелу Јерихона издигнута стоји коцкарница, у којој Јевреји и Палестинци, разговоре воде….Без бомби и митраљеза… Гдје ради коцка, зашто не би и сандале?

Путујуће или летеће…Додуше у тренутном закључавању које постаје хронично, боље би послужио онај летећи дар Хиперборејаца, јер све су прилике да ове ”путујуће” пак не одрађују ”посао”…. Иако силно желе да ”полете” и отпутују у непознато….

фото: Дописница

Share: