Taj neidentifikovani ”leteći”objekat, u 21. godini XXI vijeka, prilično je zatvoren u granicama svoje sobe, svoje kuće, svog dvorišta, svoje ulice, najbližeg supermarketa, svog grada, pokrajine, države i slično. Kako su to koncentrični krugovi, zabašureni d dimerima plućnog kapaciteta i saturacije, ograničenje ipak ne postoji u knjigama, ili sjećanjima.

Sve češće u krugovima javlja se Persej, junoša i heroj, izvučen iz nekog prasjećanja, nekadašnjeg iščitavanja mitologije grčke, sa kojom nema grke, ni kroz slova, ni kroz pokret, jer ”leteće sandale”, što mu darovaše Hiperborejci, odrađivale su ”posao.”..

‘Artemisija”

Hm, leteće, grčke, drevne….Pa da…..Postoje jedne ručno rađene, iz Nafplia grada, model Artemisija, za jedan oktobar 2019. godine, kada je Helios bio visoko u zenitu, na vrhu Argolidskog zaliva. Mahalo se Agamemnonovom planinskom profilu u horizontali, jeo se giros, pješačilo se ulicama ”Napulja Romanije ili Vizantije”, znoj je kapao sa čela, kada je palac zastao pred radnjom ručno rađenih sandala. Muške, ženske, po likovima iz slavne grčke istorije, mitologije, a Grigorije- neimar pred radoznalim očima spravlja svaki komad.

”Artemisija ” je kasnije igrala sirtaki u taverni, stigla do Partenona i udobno se smjestila do narednog ljeta.

Hand made in Jerihon

Ubrzo joj se pridružio klasičan apostolski model iz Svete Zemlje, samo četiri mjeseca kasnije. Doduše u manje romantičnom ambijentu, ali ipak, u najstarijem gradu svijeta. U Jerihonu, kroz koji je rijeka, prvi put poslije mnogo godina, ”ovlažila” korito pješčano, i to u drugom mjesecu nove 2020. godine. Začuđujuće je to bilo vrijeme, biblijskih razmjera, sa gotovo irskim zelenilom, jer je i pustinja pred očima ozelenjela.

Hand made kožne sandale na one iste prste iz Nafpliona….. Napravljene u Jerusalimu, prodaju se u Palestini…..

Ta istorijska trvenja nestaju, odmah iza administrativne granice, gdje u bližem djelu Jerihona izdignuta stoji kockarnica, u kojoj Jevreji i Palestinci, razgovore vode….Bez bombi i mitraljeza… Gdje radi kocka, zašto ne bi i sandale?

Putujuće ili leteće…Doduše u trenutnom zaključavanju koje postaje hronično, bolje bi poslužio onaj leteći dar Hiperborejaca, jer sve su prilike da ove ”putujuće” pak ne odrađuju ”posao”…. Iako silno žele da ”polete” i otputuju u nepoznato….

foto: Dopisnica

Share: