Spletovi okolnosti i umjetnički pletovi, idu rame uz rame sa talentom, željom, istančanom tehnikom, kao i idejom. Još kada kompozicija pleta, heklerice pod prstima dođe iz ranog djetinjstva, prenijeta kroz ljubav i izvrsnu tehniku majke, deset prstiju mogu sve. Nikšićanka, Bojana Ćalasan, ”ono u prstima”, počela je da osvježava prije osam godina.

Privatna arhiva

Djeca su odrasla, nijesam uspjela pronaći posao u struci, i ukazala mi se prilika da se aktivnije posvetim ovoj svojoj ljubavi iz djetinjstva.Svoj dar i talenat sam polako nadogradjivala uz pomoć video tutorijala, savjeta iskusnih pletilja.Iako sam jako dobro usavršila svoj rad i dalje učim.Počela sam da radim kape s likovima crtanih junaka,a kasnije proširila program”, govori sagovornica dopisnice.

Od haljinice za lutku do umjetničkih modela

Prvi ručni rad bijaše haljinica za lutku, dok sada radi mnogo toga.
”Kape za djecu i odrasle, Šalove, ponča, igračke, obuću za najmladje, trake, džempere za djecu, džempere i haljinice za kućne ljubimce, čarape, patike…Ima ponekad i čudnih porudžbi, ali se trudim da svima izadjem u susret i ispunim očekivanja.Od materijala koristim različite vrste konca od akrila do visokokvalitetne vunice i pamuka, za igračke mi je potrebno i punjenje,okice, razni ukrasi.Tu su kao osnovni “alat” različite heklice, igle, bočke”, nabraja Bojana, dodajući da materijal nabavlja u Nikšiću, Podgorici, zatim preko rodbine i prijatelja iz zemalja u okruženju.

Danas se zaista dosta ljudi bavi ručnim radom.Moj razlog zašto se bavim heklanjem i pletenjem je prvenstveno ljubav prema ovom tradicionalnom zanatu.Uz to ovo je dobar način upotpunjavanja slobodnog vremena, a i takodje tu je i materijalna strana”, objašnjava sagovornica.

Voljela bi da otvori radnju igračaka kojima bi se posvetila

Po igračkama je, priznaje, svi poznaju. Svaka od njih je uradjena sa puno ljubavi i strpljenja, dok je u svaki komad utkan dio duše.
”Za njima je poslednjih godina veća potražnja,jer su bezopasne i primamljive za djecu.Igračke zahtijevaju dosta truda i “debele živce”, al kad vidim radost koja ozari lice mališana kada ih gledaju, shvatim da je vredjelo i to mi je najveća nagrada za moj rad’‘, govori Bojana.
Proizvode plasira preko društvenih mreža, fejsbuka(Heklani radovi Bojana Niksic) i instagrama(heklani_radovi_bojana), po preporuci zadovoljnih mušterija i na sajmovima.
‘Osim heklanja, takodje i pletem.Najviše se traže pletene kape i šalovi, džemperi, prsluci, čarape od prirodne vune, ukrasne čarape za djecu…
Nastaviću da heklam i pletem, a voljela bih da otvorim svoju radnju igračaka i da se samo njima posvetim”
, zaključuje sagovornica uz neki opšti utisak njenih deset prstiju.

” Željela bih napomenuti da u ovom poslu ima dosta zavisti i ljubomore, ali sam zahvaljujuci “igli” stekla zaista iskrene prijateljice”.

Share: