Hod po pisti, glatko i sa stavom, kod nekog je ”prirodno stanje”. U tom prirodnom ”stanju”, od malena, upravo je ona, Nikšićanka, Ana Radovanović, pred kamerama, blicevima, pistama, putovanjima, a čini se da su njene profesionalne performanse u naprednom zamahu, i to sa piste aerodinamičnih oblika.

Pored svoje osobenosti, mnogi joj kažu da neodoljivo podsjeća na svjetski poznate modele Nataliju Vodjanovu i Tatjanu Patitiz, u šta se čitaoc može uvjeriti vrlo lako.

‘ Neki dizajneri i fotografi sa kojima radim mi često kažu da podsjećam na poznatu manekenku Nataliju Vodjanovu i imam sličnosti sa Tatjanom Patitiz. To prihvatam kao vrijedne komplimente, jer su one modne ikone, a njihove karijere su san svakog modela”, priznaje Ana.

Prvi koraci u ”Catwalk by mondaine models”

Sagovornica dopisnice, odnosno crnogorska i nikšićka”verzija”, svoje prve korake u modnom svijetu napravila je u školi Catwalk by Mondaine models, a ubrzo nakon toga kreću prvi angažmani.

foto: Nikola Pejović

Često su mi ljudi govorili da izgledam i ponašam se kao model, a ja sam i sama osjećala da mi je mjesto na pisti i pred kamerama. Modeling je izazovan posao  jer modeli veoma rano treba da se odreknu nekih stvari, izgrade psihičku stabilnost i odole iskušenjima. Nekad je veoma teško odvojiti se od porodice i prijatelja, kao i snaći u novom i drugačijem svijetu u kojem se svi surovo bore za svoje mjesto. Izazov je truditi se svakog dana i prihvatati kritike isto kao i pohvale, ali vrijedi jer je modeling za mene jedan od najljepših poslova na svijetu”, govori sagovornica dopisnice.

Svjetski dizajneri i Elitovo lice 2017. godine

Radila je revije za nekoliko svjetski poznatih kreatora medju kojima su Michael Cinco, Rami Kadi, Jean Paul Gaultier, kao i za naše dizajnere Sofi Milo, Zvonka Markovića, Bata Spasojevića, Igor Todorovića i mnogih drugih.

” Pobjedila sam na takmičenju za Elitovo lice godine 2017. te godine u Podgorici i putovala kao predstavnica Crne Gore na svjetsko takmičenje Elite Model Look u Milanu. Zadovoljstvo mi je što sam imala priliku da učestvujem na najprestiznijem svjetskom takmičenju na kojem su otkrivene mnoge uspješne manekenke kao sto su Adriana Lima, Sindi Kraford, Žizel Bundšen. U Milanu sam tom prilikom bila 10 dana, kroz bootcamp  upoznala takmičare iz ostalih država širom svijeta i stekla iskustvo, kao i bezbroj savjeta i pohvala od profesionalnih edukatora, kao i primila bezbroj savjeta”, prisjeća se svog dragocjenog iskustva i značajnog trijumfa.

Mis šarma i mis Interneta; Najmladja manekenka na svojoj prvoj reviji

Učestvovala je na izboru za Miss Crne Gore 2016 -te godine i osvojila titule Mis šarma i Mis Interneta. Prema njenim riječima, to je bilo lijepo iskustvo na kom je dobila ponude od uspješnih modnih agencija i odlučila da se okrene modelingu.

Zanimljivost vezana za ovog neobičnog modela, jeste činjenica da je bila najmladja manekenka na svojoj prvoj reviji, i to ni manje ni više, na Montenegro fashion week-u.

‘ Prve revije se uvijek rado sjetim, to je bila revija Verice Rakocević u Podgorici. Bila sam najmladja manekenka i ona me je izabrala da zatvorim Montenegro fashion week te godine. Iako sam imala veliku tremu, bila sam presrećna i tu reviju pamtim kao jednu od najljepših”, govori Ana.

Dopisnicu interesuje da li se u Crnoj Gori može živjeti od modelinga.

” U Crnoj Gori su drugačiji standardi nego u svijetu, modeling ovdje nije toliko isplativ posao da bi mogao biti primarni. Ovdje se ne može steći prava profesionalna karijera modela, ali organizatori se trude da revije budu na visokom nivou sa odlicnim crnogorskim i inostranim  kreatorima’‘, cijeni sagovornica, koja je ove godine upisala Ekonomski fakultet, smjer Menadžment.

” Dok sam bila u srednjoj školi, putovala sam u Milano i Pariz, a škola je imala razumjevanja za moje odsustvo. Uvijek sam se trudila da nadoknadim propušteno, nadam se da ću i dalje uspješno postizati sve kao i do sada. Korona se svima umiješala u planove ove godine, tako da je sve neizvjesno. Zaista volim ovaj posao i pronalazim se u njemu tako da ću svakako nastaviti svoj put čim se za to ukažu prave prilike”, ukazala je Ana.

”Ljepota bez energije i samopouzdanja nije moćna stvar”

Porodica i prijatelji su joj uvijek bili podrška.

”Najbolji savjet koji sam dobila i koji bih ja prenijela drugima je da ljepota bez energije i samopouzdanja nije moćna stvar. Iako svi imaju savršene proporcije i lijepe crte lica to ne smije da vas uplaši i demotiviše već da vas natjera da radite na sebi, vjerujete u sebe i budete najbolja verzija sebe”, zaključuje sagovornica dopisnice, što je privlače mogućnosti koje pružaju veliki gradovi – centri svjetske modne industrije poput Pariza, Tokia, Njujorka – u kom bi voljela da živi, gradi karijeru, a samopouzdanjem aerdoinmičnih pista, očekuje se let ka zvijezdama.

Share: