privatna arhiva

Geografska mreža predstavlja skup zamišljenih linija koje omotavaju Zemljinu loptu. Meridijani i paralele – prvi su zamišljene polukružne linije koje se spajaju u polovima; Jug i Sjever, dok su paralele zamišljene kružne linije što omotavaju Zemlju od Zapada ka Istoku.

Na trećoj planeti od zlaćanog Sunca, u Danilovgradu gradu, Jovana Đurišić, strpljivo i postojano, sa svojom majkom, ”plete i hekla” mrežu zamišljenu i neuhvatljivu, što hrli ka svim svjetskim polovima i graničnicima- ako uopšte i postoje.

Meridijani i paralele nijesu prepreka

Naime, klijenti dijele pristigle rukotvorine Shtrikarica” https://www.instagram.com/shtrik_knit/ brenda, diljem kugle Zemaljske.

” Pohvalićemo se i time, da osim naših predjela prirode, na Instagram profilu Shtrikarice možete pronaći i divne fotografije iz Regiona, pa Francuske, Njemačke, Mađarske, čak i sa Tenerifa. Mada, od svih, najviše volimo one fotografije koje probude inspiraciju kod naših klijenata pa od njih na taj način dobijemo najbolju povratnu informaciju”, govori sagovornica dopisnice.

Tradicija i modernost majke i kćerke

Sve je počelo 2018. godine, kada je Jovana odlučila da komercijalizuje majčine proizvode sa ciljem da zajedno počnu priču o stvaranju Shtrikarica brenda.

Privatna arhiva

”Vremenom smo učile i obogaćivale ponudu, dodavale tehnike i materijale. Trudimo se da očuvamo stare i tradicionalne vrijednosti, kada su u pitanju rukotvorine i da ih na lijep i kreativan način smjestimo u moderno doba. Spojili smo lijepo i korisno, trend se vraća te heklano i pleteno dolaze kao nezamjenljivi aksesoari današnjice. Pletemo i heklamo raznolike proizvode, od zimskih do ljetnjih: kape, šalove, modne dodatke, džempere, pulovere, trenutno najmodernije torbice od pamučnih traka , prekrivače i sl.Najveći dio materijala izrađen je od recikliranog materijala, tzv. T-shirt yarn, a zatim od vune, merino vune, pamuka, akrila”, objašnjava Jovana.

Trijumf za preduzetničku ideju

U svježoj priči mlade Danilovgrađanke, jedno od značajnih mjesta zauzima vrijedna nagrada u domenu mladih preduzetnika, što je za sagovornicu i ideju bio dodatno povoljan vjetar u ledja.

”S obzirom na dosadašnje preduzetničko iskustvo, koje traje oko dvije godine, naišli smo na iznenađujuće lijepu i kvalitetnu podršku. Tu je Unija mladih preduzetnika, Kukica, Opština Danilovgrad, koji su nas u dosadašnjem radu podržali, a kako je preduzetništvo, pogotovo kod mladih, nešto što je u fokusu u posljednjem periodu, otvaraju se mnoga vrata i mogućnosti je znatno više u odnosu na ranije. Ima prostora za naš rast i razvoj, samo ako hoćemo da radimo. Unija mladih preduzetnika radi sjajne stvari i daje kvalitetnu podršku, tako se i nama pružila prilika da učestvujemo na sajmu i osvojimo vrijednu nagradu od 1000 eur za kupovinu materijala u kompaniji „Okov“. Tom prilikom smo kupili mašine i materijale i uz to sada imamo više prostora za rad i ispoljavanje kreativnosti. Ručni rad je i dalje na cijeni, nijesu neka zavidna vremena, ali još uvijek ima ljudi koji su vezani za tradiciju, ručnu izradu, domaću proizvodnju, pa i onih, najdražih ljudi, koji čak kažu da su cijene pristupačne s obzirom da je sve ručni rad”, prijsjeća se sagovornica.

U ponudi neobično, najviše tražena ćebad za bebe od Merino vune

Ponuda je raznobojna i zanimljiva. Od trakica za glavu, turbana, kapa, šalova, do vunenih ćebadi ratličitih dimenzija. Prema njenim riječima, najveću pažnju privlaće ćebad za bebe, jer su izradjena od merino vune.

” Merino vuna je poznata po tome što ima 19 mikrona, a to je čini jako mekanim i prijatnim materijalom.Mušterijama će značiti jer ima antibakterijska svojstva, pruža UV zaštitu i ne iritira kožu, a još u hladnim danima oslobađa veliku količinu toplote. Pored toga, dio naše ponude su  klasične okrugle i pravougaone torbe, svaka sa svojim karakterističnim pletom, oba modela su podjednako tražena, s tim što okrugle torbe daju prednost opuštenom svakodnevnom stajlingu, dok su pravougaone otmenije i elegantnije”, govori Jovana, dodajući da najviše uživaju u izradi torbica, jer tu imaju priliku da prepuste mašti na volju, bude kreativnost.

‘ Sve je više kreativaca koji počinju da se bave ovim poslom, ali je bitno da svi mi ostavimo lični pečat u svemu tome i budemo unikatni, jer svi crpimo inspiraciju iz različitih izvora”, ustvrdila je Jovana.

Moguća saradnja i sa crnogorskim dizajnerima

Nova kolekcija izrađena je od pamučnih traka i u istoj dominira preplitanje pastelnih boja, a priznaje, da su se majka i kćerka igrale i kontrastima. ‘‘Torbe su jedinstvenog oblika, a glavna karakteristika je poseban plet, odnosno tehnika heklanja, koja zahtijeva mnogo više posvećenosti. Takodje, u kontaktu smo sa nekoliko naših dizajnera sa kojima imamo jako pozitivan odnos, tako da je moguće da se u budućnosti izrodi saradnja i u pogledu kreiranja novih proizvoda’‘, dijeli utiske sagovornica.

Privatna arhiva

Iako u ovoj originalnoj storiji, nijesmo htjeli dati mjesta ”koroni”, ipak, priznaje Jovana, izazovno je zbog panedmije baviti se ovim autohtonim i vrijednim zanatom.

”Itekako je izazovno, kao prvo zato što vlada nestašica materijala za izradu proizvoda, koji nam i u normalnim uslovima nijesu lako dostupni, a pogotovo ih je teško sada u ovoj situaciji nabaviti. Imamo situacija gdje nam mušterije čekaju i po par mjeseci da bismo im izradili željeni model u odabranoj boji’‘, navodi Jovana.

U 2025. već formiran i prepoznatljiv brend

2020. je skoro pa na izmaku. Dopisnica mora pitati, možda pomalo kliše pitanje, ali na mjestu s obzirom na okolnosti, gdje ”Shtrikarica” sebe vidi za pet godina?

”U 2025. smo već formiran i prepoznatljiv brend, kako kod nas, tako i u regionu, a što da ne, možda i šire. Ova ideja je jako ambiciozna i u nekom narednom periodu od Shtrikarice se mogu očekivati veći podvizi, kao što su uključivanje zajednice, otvaranje radionice i dućana i sl. Takođe, proširićemo asortiman i pratićemo trendove, nastaviti da uvezujemo tradiciju i modernost i spojiti ljubav, posao i zadovoljstvo”, poruka je temeljna majke i kćerke, što spajaju modernost i fundamentalne postulate kulturnog nasledja, jer ruke su ženske odavno prevazišle meridijane i paralele Zemaljske.

Share: