Ne, ovo nije pribilješka o drevnom dvojcu ”Dedalu i Ikaru”, iako su i ovdje krila prilično visoko, već jedna priča o rukama i krilima, Umjetnosti i Radi, čije su zamisli bliže Suncu, ali nemaju tendenciju da se ”istope”.

Nikšićanka, Rada Mićić Popović,
https://www.instagram.com/handmade_by_rada/ svojim rukama stvara sve što zamisli, čija vrijednost ne može da se ”istopi”.

Još kao dijete voljela sam da stvaram svojim rukama.Vremenom kao tinejdžer već sam pravila odjevne predmete za mene i moje prijatelje.Po završetku studija ,a u nedostatku posla donijela sam odluku da po opredeljenju budem umjetnik.U mojoj duši nikad nije prestalo da postoji ono hiperaktivno dijete koje stalno sanja o tome da sebi isplete krila i da poleti.I upravo ta krila koja još nisam uspjela da ispletem mi ne daju da odustanem od onog što volim i sve dok se budem nadala da ću jednog dana uspjeti u svojoj zamisli  neću odustati od ovog  što radim iz velike ljubavi .Moja baka po ocu i moja majka bile su moji učitelji one su mi uvijek dopuštale kako se to kaže, da u sve upletem svoje prste.Sve ovo je uticalo da se ozbiljnije počnem baviti ovim poslom.I evo već sedam godina traje ova moja rukodjelna bajka’‘, ističe sagovornica Dopisnice.

”Najviše volim da pletem”

Izradjuje raznovrsne predmete,u ponudi nakit od raznih materijala, torbe od teksasa, drvene kutije za nakit koje izradjuje transfer tehnikom, broševe, pletene odjevne predmete i razne druge dekoracije.

‘Najviše volim da pletem jer tada baš sva kreativnost dodje do izražaja.Kad uzmem klupko vune u ruke maštam šta od njega mogu da stvorim, tu možete da mijenjate razne mustre, šare… A ako vam se ne dopadne da parate pa opet ispočetka.Ručni rad čine kreativnost ali za to vam je potreban i trud i vrijeme”, cijeni Rada, dodajući da materijale nabavlja u specijalizovanim radnjama repormaterijala za nakit, i to najčešće u Sarajevu i Beogradu.

”Od kvaliteta repromaterijala zavisi i kvalitet finalnog proizvoda.Što se tiče kvaliteta vune to je baš problem.Teško je danas naći kvalitetnu vunu,jer je jako skupa. Tako da vunu teško nalazim i budem baš srećna kad pronađem dobru vunu a da je cijena pristupačna. Vunu takodje kupujem i to najčešće u Sarajevu”, navodi saogovornica.

Dame koje iskaču iz većine, kupuju njene radove

Ponekad razmišlja da bi bilo potrebno da se fokusira  na određene predmete ali velika ljubav prema rukotvorinama tjera je da stalno proba nešto novo, a kako kaže, i divne dame prefinjenog ukusa koje iskaču iz većine, kupuju njene radove.

‘Stalno se vraćaju sa novim porudžbinama, daju mi vjetar u ledja da se isprobam u nečemu novom.Često one svoje ideje mojim rukama pretoče u nesto što će njih da krasi, a da zadovoljstvo uvijek bude obostrano”,ustvrdjuje Rada.

Crvena suknja na karnere sa bijelim tufnicama

Vratismo se godinama unazad i njenom šestom razredu osnovne škole, kada je poželjela da joj roditelji kupe šivaću mašinu.

‘Tada sam sebi sašila crvenu suknju na karnere koja je imala sitne bijele tufnice. Na rubu sam isheklala trakicu i ušila crvene drvene perlice.Kad sam to završila toliko sam bila srećna i ponosna na sebe.Evo sad razmišljam, tad sam mislila kako bi bilo lijepo da ja pravim nesto što će se dopasti nekom.

Obožavam prirodu, sunce,ljeto i u moje radove unosim taj dah prirode, radim najčešće sa prirodnim materijalima. Mojim radovima dominiraju vesele boje najčešće tirkizno plava, narandžasta, crvena i zelena boja kao i sve nijanse jeseni”, cijeni sagovornica.

Radine ruke spremne za pomoć i brigu

Proizvode plasira preko društvenih mreža,a posjećuje bazare širom Crne Gore. Sagovornica uživa u svom rukodjelju, a dopisnica se zapitala, u čemu se još pronalazi, a što njene ruke mogu oplemeniti?

‘Pa nisam razmišljala o tome, željela bih da slikam ali za to stvarno pored truda i volje treba i talenat. To sam probala ali ne ide.Inače pošto volim životinje, voljela bi da imam neki prostor gdje bi uzimala sve povrijedjene zivotinjice zarad brige o njima. Naime, one vraćaju neizmernu ljubav.Inace brinem se o više životinja i trudim se da im pomognem kad god sam u mogućnosti.Tako da su životinje i ručni rad moje velike ljubavi”, naglašava Rada.

Planira ono očigledno, jednostavno i sa puno ljubavi,

‘Trenutno imam dosta ideja koje ću iskreno se nadam u skorijoj budućnosti ostvariti. I dalje planiram da se bavim onim što najviše volim, učeći nove tehnike za izradu nakita , jer ručna radinost je jedna beskonačnost koju niko do kraja ne može dokučiti”, zaključuje sagovornica, čija su krila već na dobrom kursu kreacije i ručne beskonačnosti.

foto: Privatna arhiva

Share: