Srčana aktivnost preduslov je životne niti. Kako se te niti raspoređuju, u harmoničnom ili disonantnom sazvučju, bilježi Elektrokardiogram, ili popularan EKG, što svoje postojanje opravdava grafičkim prikazom električne aktivnosti srca. Sve to, svakog dana, provjerava, bilježi, pored mnogih drugih aktivnosti ”srcu i sudovima krvnim bliskim”, Jovana Bojović, medicinska sestra, majka troje djece, čije ”heklane aktivnosti” nastaju u umjetničkoj ambulanti naziva ” Hand made Hana’‘, gdje su EKG upravo prsti i zamisli ove umjetnički nadarene medicinske sestre.

Dopisnicu interesuje koliko je sada izazova duž hodnika čiji se napori i pregnuća srcem ispisuju.

”Radni odnos sam započela na dečijoj klinici. Trenutno radim u dječijoj kardiološkoj ambulanti.Rad sa djecom me uvijek ispunjavao. Trenutna situacija sa COVIDOM je uticala na sve životne sfere. Odrazila se na poslovanja, na psihu, na medjuljudske odnose. Ali, ” humani odnos” se nikada više nije izdvojio, nego sada. Ljudima je ova situacija nekako “otvorila oči” i kao da smo svi postali više upućeni jedni na druge. To vidim kroz svakodnevni rad, kroz moje kolege i njihovu predanost poslu. Briga o drugome je postala imperativ. Ulažemo svi svoj maksimum, da konačno stanemo na put virusu”, ističe sagovornica.

Izrada torbi – ventil koji oslobađa od stresa

Ova umjetnička ”ambulanta”, sa heklanim nalazima ispunjenih ljubavlju, krenula je sasvim spontano. Pored obaveza kojih je na dnevnom nivou i previše, Jovana nalazi mjesta i za izradu torbi.

Još od ranog djetinjstva, imala sam sklonosti i interesovanja ka kreativnim sadržajima. No, nisam do skoro sebe usmjeravala u tom pravcu . Prije dvije godine sam, više iz hobija, napravila svoj prvi ručno izrađeni komad. I tako je započeo ovaj proces. Naime, previše obaveza imam na poslu. Uz to, majka sam troje djece, pa me ne zaobilaze ni obaveze koje donosi privatni život. Ali, izrada torbi meni predstavlja “ventil”, umiruje me i oslobađa od stresa, pa se za taj dio uvijek mora naći vremena. Takodje, bili su pozitivni utisci ljudi iz moje okoline i to mi je dalo dodatnu motivaciju da se odvažim i ozbiljnije pristupim ovom poslu”, cijeni Jovana.

Izradjuje i sklapa noću

Obično, rad na torbama započinje noću, kada djeca odu na spavanje, a mir zavlada u domu. Inspiraciju pronalazi svuda oko sebe, u svakodnevnim susretima sa damama, u kreacijama drugih kreatora, stilovima što su povezana sa određenim ličnostima.

Za izradu forme same torbe,potrebno je par sati. Ali rad na detaljima i unapredjivanje samog proizvoda,zahtijevaju malo više vremena. Materijal uzimam u radnji Metraža IVA u Podgorici, jer oni imaju baš sve što vam je potrebno- bukvalno ” od igle do lokomotive”(smijeh)’‘, naglašava sagovornica.

Heklanje je antistres i odlična terapija za pritisak, srce…Toga je svjesna sagovornica, koja najbolje poznaje standardizovane medicinske terapije i ove umjetničke, sa kojom je počela prije dvije godine.

Prvi komad sam izradila prije dvije godine. Bila je to torba, koja je izgledala veoma neobično, pogotovo što tada nije bilo ovolike ponude ručno rađenih proizvoda, kao sada. Upoređujući taj prvi rad, sa ovim što izradjujem sada, priznajem da uočavam veliku razliku u kvalitetu. Maksimalno se tudim da radim na unapredjenju samih proizvoda”, iskrena je sagovornica.

I koleginice nose njene modele

Putem Instagram naloga plasira svoje proizvode. Vremenom, ističe Jovana, taj nalog dobijao je sve više posjetilaca i utisci i komentari koje je dobijala, bili su sjajni. Kao kolega i pacijenata sa kojima dijeli svoje dane.

Znala sam da sam počela raditi pravu stvar. Trenutno, proizvode radim samo po porudžbi. Tako mi je jednostavnije, zbog manjka vremena kojim raspolaže. Utisci su pozitivni,kako kolega, tako i pacijenata. Medju koleginicama ima mnogo onih, koje nose moje modele. Poručuju ih ako za sebe, tako i za svoje prijateljice. U svoj stvaralački svijet, rado puštam svakog ko prepozna kod sebe iskrenu želju da u njega ”zaviri”, ustvrdjuje sagovornica.

Ne bi mogla reći, šta je bolje opisuje, profesionalna vokacija ili ova, umjetnička. U jednom i drugom je to ona, kompletna i svoja.

Posao koji radim izuzetno je odgovoran. Ali kada radite ono što volite, onda ste dodatno ispunjeni. Na posao ne gledam kao na obavezu, već kao na činjenicu da mi moj radni angažman daje mogućnost da pomažem drugima. Imam divan kolektiv, kod nas se osjeća timski duh. Maksimalnu podršku imam od svojih kolega. To mi omogućava da ovu drugu, umjetničku crtu i rad spojim u jedno i da se predam na obje strane, najkvalitetnije što mogu”, u jednom dahu govori Jovana.

Hana – porodični biznis

Cilj joj je da bude prepoznata po originalnosti, raznovrsnosti i kvalitetu, a želja da ručno radjeni proizvodi ”Hana”, postanu brend.

”Već započete aktivnosti sam morala privremeno obustaviti, zbog trenutne situacije u zemlji i regionu. Ali znam, da će u bliskoj budućnosti svaki plan biti realizovan. Cilj mi je, proširiti tržišta, na kojima ću plasirati proizvode. Sam naziv Hana, dala sam po imenu svoje kćerke. Možda jednog dana to bude i pravi, porodični biznis”, zaključuje Jovana, majka, medicinska sestra i umjetnica, čiji elektronski i heklani zapisi mogu detektovati samo nadareno srce i plemenite aktivnosti.

foto: privatna arhiva

Share: