Traži se Nedelja, već nedeljama i mjesecima. Traži se kao slobodna djevojka u lepršavoj suknji, sa osmjehom na čelu koji njije izbrisala sedmica ili nedelja dana. Ovo je oglas u potrazi za izgubljenom mladošću djevojke Nedelje, koja je uvijek imala vremena za kafu sa najboljim prijatenjima, domaću supu i punjene paprike njennj majknj, povremena leškarenja pod hladovitim lipama ispred porodične kuće.

Evo njen detaljan opis kao i opis njenog dana za lakše prepoznavanje, u slučaju da neko bude imao dovoljno sreće i nabasa na nju. Naime, Nedelja se obično budila prije devet ujutru i išla na jutarnju službu. Nakon božanestvene liturgije, sa prijateljima je obično ispijala kafu u jednom lijepom kutku, nedaleko od doma njenog. Uvijek raspoložena i nasmijana, obično je pjevušila melodije prepotopskih pjesama, pa se ti razgovori pretvarahu u nadpjevavanja. Nedelja je voljela da miješa priču i pjesmu, spremna da sasluša svačiju brigu i radost.

Zadovoljna, ispavana i jedra, gajila je svoju bezbrižnost koja se ogledala i u njenoj fizičkoj pojavi. Duga talasasta kosa mirisala je na lavandu, bijelo krin lice oivičeno tamnim trepavicama i jakim obrvama, pokazivalo je odlučnost kojom se ponosila,a male ali pune usne bile su rade osmjehu i šali. Nakon ispijene dvije besplatne kafe specijalno nedeljom i kugle žita sa šlagom, Nedelja je obično ručala sa članovima porodice, praktično se gušeći u majčinim paprimkama, sarmama i pečenjima od svinjakog buta, sebično zadržavajući komade domaćeg hleba, koji nikada značajno nije uticao na njenu vitku liniju. Sitog stomaka, čitala je omiljene pisce i gledala omiljene filmove, ređajući stranice knjiga i njihove ekranizacije do kasno u noć. A noć, noć je već druga pripovjest koja nije značajna za pronalazak Nedelje.

Neki mudri ljudi sijedih glava rekoše da se Nedelja izgubila kada je postala samo jedan od dana u sedmici, koja nemilosrdno melje dnevnu insividualnost, bezbrižnost i osmjehe. Postala je serijski broj, karton u zdrastvenoj evidenciji koji navlači tamne kolutove oko mladosti njene i očiju. Rutina satkana od brige i pokoje suze izmjenila je njenu osobenost i slobodu, pa se Nedelja izgubila ili zagubila. Ako je vidite, javite mi. I dalje je tražim , ušuškanu u lijenom Nedeljnom poslepodnevu.

Share: