Sa Prirodom ”greške nema”. Sve što je uspostavljeno u tom savršenom balansu dana i noći, Sunca i Mjeseca, godišnjih doba, doživljenog jutra poslije ”sjutra”, ima svoje korake.Prvi koraci nastali rođenjem majke i djeteta, vežu se u čvor opet Majke Prirode, pogotovo u prvim mjesecima smjene godišnjih doba, od premijere osmjeha, gu gu komunikacije, do zagrljaja, skuta i majčinog mlijeka.

Kada Priroda zgotovi prvu jutarnju, otvori oči, sve što radi, izvire iz srca, logično se pretapa u životne temelje, što pomažu drugima.

To prvo bebeće ”gugutanje”, kao temelji i mišić po sred grudi, inspirisali su Dalidu Ćorović Martinović, majku dvije djevojčice, pravnicu sa završenom srednjom muzičkom školom da podari još jedan korak Majci Prirodi.

San o operskom pjevanju zamjenila je radom u inistituciji koja se bavi ljudskim pravima, kako kaže, ne zato što to smatra boljim, ali možda za nijansu važnijim. Zatim se njenom životnom libretu, desila GU GU radionica
https://www.instagram.com/gugu_marame_za_dojenje/ u kojoj stvara zajedno sa Sabinom Kardović Sinanović.

Prva u svom okruženju koristila maramu za dojenje

Sagovornica dopisnice, vraća se pola decenije unazad, kada je rodila prvu kćerku.

Potreba za maramom se javila vrlo brzo a nemogućnost da je tada nabavim kod nas mi je dala zadatak da uradim nešto povodom toga, pogotovo kada su počele da mi prilaze majke da me pitaju gdje sam je kupila. Iz iskustva sam vidjela da malo žena zna da postoji tako nešto ali su većinom pozitivni komentari. Mogu reći da sam prva u svom okruženju počela koristiti maramu za dojenje ali vremenom su ih počele koristiti majke iz moje porodice i moje prijateljice i to je dovelo do toga da pokrenem GuGu priču i proizvodnju marama za dojenje”, ističe Dalida.

Marame izradjuju od 100% pamuka. Osim za dojenje marame se mogu koristiti kao lagan prekrivač za bebu, kao i prekrivač za kolica tj. za zaštitu od sunca i vjetra dok beba u njima spava.
”Praktične su a uz zanimljiv i jednostavan način slaganja, marame će uvijek biti uredno složene i čiste za sledeću upotrebu. Iskustva majki koje koriste naše marame su odlična! Potražnja iz dana u dan raste, i svakodnevno dobijamo poruke podrške i pohvale i od onih majki koje ne doje i koje su sa dojenjem davno završile”,
cijeni sagovornica dopisnice.

Podršku i benefite osjetila i na svojoj koži

Na pitanje kada je krenulo osvješćivanje majki po pitanju dojenja u Crnoj Gori, Dalida smatra da je to krenulo poslednjih 5 do 6 godina, u čemu u velikoj mjeri doprinose vršnjačke savjetnice Udruženja Roditelji, čija je članica. Besplatno savjetovalište i podrška 24/7 koju nude je ogromna podrška svim majkama koje imaju bilo kakvu dilemu, pitanje i strah.

Podršku i benefite koje pružaju osjetila sam i na svom primjeru kada sam uplakana, prvu (neprespavanu) noć sa bebom provela u kući.
Nažalost, veoma mali procenat žena u Crnoj Gori doji svoju djecu, oko 20%. Mislim da je u eri Interneta i lakoće informisanja ovo poražavajući procenat. Vodim se izrekom ‘budi promjena koju želiš vidjeti’ pa je ovo moj mali doprinos promociji i podršci dojenju. Naime, kada govorim o maramama za dojenje, ja primarno govorim o dojenju. Makar i na ovaj način želim podići svijest o značaju i dobrobitima dojenja za bebu i majku. Marame će olakšati majkama da se opuste, bebe ce zaštititi od svega što ih vizuelno ometa dok doje. Kao što rekoh, svrha marame je višenamjenska a cilj je jedan – podrška majkama da doje svoje bebe sa ili bez marame’
‘ustvrdila je sagovornica Dopisnice.

Sa maramom riješila barijeru, jer u njenom slučaju, dojenje nije imalo alternativu

Neizbježna tema, uvijek inspirativna, opet je ona prirodna reakcija ili osjećanje kada žena poslije porodjaja dolazi kući i ulazi u jedan specifičan emotivan period.

Upravo tada, potreban im je razgovor ali i razgovor na druge teme a ne samo o ulozi u kojoj su se našle. Osim toga, blagotvorno djeluje i povremeno drugačiji ambijent. Mislim da marama pomaže da se beba i mama prilagode jedna drugoj, da nadju zajedničko rješenje za oboje. Marame pružaju mami i bebi komfor i intimu gdje god ih podoj zatekne. Sa maramom za dojenje mama neće brinuti o tome da li će uspjeti na vrijeme da se vrati kući iz šetnje, kako bi podojila bebu i neće se ustručavati da prihvati poziv prijatelja za zajednički ručak u restoranu”, govori o prednostima Dalida, dodajući da je dojenje najprirodnija moguća stvar i majčino mlijeko treba da bude isključiva ishrana bebe do navršenog šestog mjeseca života.

”Dojenje u javosti treba da bude sasvim prihvatljivo i uobičajeno. Neke majke osjećaju nelagodu kada treba da doje u javnosti, kao što je bio slučaj sa mnom. Sa maramom sam riješila tu barijeru jer dojenje u mom slučaju nije imalo alternativu.Osim toga, jedan od ključnih stvari kod dojenja je hormon oksitocin koji se drugačije naziva hormon sreće i zadovoljstva. Samim tim ako je majka u grču iz bilo kog razloga, to se odmah reflektuje i na dojenje’‘, objašnjava sagovornica.

Uz pravilne savjete, dojenje može biti jednostavnije

Prema njenom mišljenju, kampanja o dojenju nije dovoljno efikasna a samim tim ni djelotvorna.

Tu se trebaju definifivno više uključiti medicinski radnici, kao primarna linija gdje trudnice i porodilje treba da dobiju najviše podrške i informacija. Osim toga bračni partner i uža porodica takodje trebaju biti nepokolebljiva podrška i uzdanica majkama u dojenju. I na kraju ono što je presudno i najvažnije je sama volja i želja majke da doji, ali neminovno je i samopouzdanje same majke. Jer kada ima to, uspjeće iako gore navedene podrške izostanu. Uz pravilne savjete i podršku, dojenje će biti jednostavno i bez značajnih komplikacija”, sigurna je Dalida.

Takodje je sigurna u narednima koracima, gdje će GuGu radionica vrlo skoro proširiti asortiman sa još nekim proizvodima namjenjenim bebama, a istovremeno olakšavajućim za roditelje.
Ako me pitate kako bih najkraće opisala stil našeg rada to je definitivno praktičnost, zaštita životne sredine i vraćanje prirodi i njenim vrijednostima”, zaključuje sagovornica, čija GuGu priča sklapa onaj savršen rukovet Prirode, bebeće i majčinske.

foto: Privatna arhiva

Share: