”Zeleno, volim te zeleno…Zelen vjetar, zelene grane….” U ovom stihu Lorkinog slikarstva, umjesto zeleno, staviti jarko i dodati neuhvatljiv ali dostižan ritam jednog čikaškog umjetnika i to baš u metrici jedne Sare Bulatović,https://www.instagram.com/acrylartbysara/ čiji akril zakrili u svim pravcima, popločan kamenom apstrakcije.

U umjetnosti, sve je stvar osjećaja, talenta, ali i spontanosti, pa bez obzira na okolnosti, nikada nije kasno za jedinstven dar, što se pušta u etar.

Sam početak mog umjetničkog izražavanja desio se spontano, pa tako sam i rad akrilnim bojama započela više iz radoznalosti, potpuno neplanirano. Akrilne boje idealne su za početnike, kada se pravi mnogo grešaka. Bilo je interesantno započeti otkrivanje nekog potpuno novog svijeta za mene. Slikarstvo kao umjetnost dopušta slobodu i ne isključuje ni nas koji smo tek zavirili u to prostranstvo”, sigurna je sagovornica dopisnice.

Uvijek je bilo mnogo prečih stvari

 Slikanje je započela nedavno, prije nekih šest mjeseci. Pandemija korona virusa mnoge ljude, pa i nju, ‘zatvorila’  je u svoje domove.

Kad čovjek ostane sam sa sobom, ima mnogo vremena za razmišljanje. Ljubav prema slikarstvu prisutna je kod mene još od djetinjstva, međutim, nikako nisam nalazila vrijeme da njegujem svoj talenat. Uvijek je bilo mnogo prečih stvari, od školovanja, posla, i tako dalje. Srećna sam što sam konačno probudila svoju kreativnost. Osjećam da to što radim ima svoju svrhu. Dani su mi ispunjeni inspiracijom, dešava se da slikam  od podneva do večeri neprekidno”, cijeni Sara, koja se uvijek okreće apstraktnom slikarstvu -tematika što dopušta potpunu slobodu, bez pravila, dok svoj svijet stvara na platnu, panelima i papiru.

Afrički motivi sa snažnom porukom

Klijenti, priznaje, najčešće traže afričke motive.

Snaga prirode u svoj njenoj ljepoti ali i surovosti, iskonska borba za opstanak, plemenski život i životinje koje predstavljaju vrhunac kreacije prirode, izazivaju  u meni divljenje i strahopoštovanje”, ističe sagovornica, kojoj inspiracija dolazi u naletima, pa ne postoji poseban ritual koji bi joj ”isprovocirao” inspiraciju.

Radim po osjećaju, kada imam želju da slikam tada slikam i uživam u tome, u tim trenucima mi sve ,,ide od ruke’’. Desava se, naravno, da ponestane inspiracije, tada radije odložim četkice, jer sam sigurna da bi se na platnu primijetio manjak kreativnog zanosa . Naime, s obzirom da sam početnik, mislim da je još uvijek rano govoriti o nekom zaštitnom znaku, radije bih ostavila da to procijene ljudi kod kojih se nadju moje slike. Što se boja tiče, volim jarke boje, a one su svakako sada tražene”, ustvrdjuje Sara, koja uvijek nadje vremena za radove Tomasa Fedra i upravo zbog kombinacije pop art lica sa bojama jarkim.

 Uglavnom stvara kroz muzičku podlogu, klasična muzika uvijek je na listi, dok za naredni period ima klasično – neklasične forme i usavršavanja.

‘ Planiram se usavršiti za još neke slikarske tehnike poput ulja na platnu, akvarela,gvaša i u narednom periodu, kada se stvore uslovi, napraviti izložbu”, zaključuje Sara u gnijezdu krilatog ”akrila”, što je samo početak za njen put apstraktno prošaran bojama jarkim.

foto: privatna arhiva

Share: