Savremenost sobom donosi aromate i zlatni prah prohujalih vremena, dobro utvrđenih postamenata na kojima počiva ”dom stvaralaštva”. U tom ”domu”, nailazili su, nailaze i dolaziće ”prsti, ideje i glava” što ne miruju, umjetnost u svim oblicima, a u ovom slučaju,”oblikovanje prostora volumenom”, kroz sve ”izme”i eklektizme. U ”prstima, idejama i glavi” Elvire Muzurović, atelje je sve čega se dotakne u jedinstvenom prelamanju – arhitekture. Dipl. inžinjerka arhitekture, rasla je međ crteže, boje, makete….

”Odrasla sam u porodici gdje arhitektura nije samo profesionalni poziv, već način života. Vrijeme sam provodila u porodičnom arhitektonskom ateljeu “Arhinginženjering” gledajući kako nastaju projekti, među crtežima, bojama i maketama, pa ću sa sigurnošću reći da se nijesmo tražile, jer i danas veći dio svog radnog dana provodim u istom okruženju. Najviše me privuklo to što kroz arhitekturu mogu da izrazim sebe i svoju energiju. Uživam u prostoru,njegovom oblikovanju i uređenju. Kreativnost je karakteristika svake sfere mog života, timski rad i spoj različitih energija onoga ko kreira i korisnika prostora, izazov su koji pruža ova vrsta umjetnosti”, ističe sagovornica dopisnice.

”Arhitektura u našem studiju timska je igra”

Ima privilegiju da radi posao koji voli i posmatra kako se objekti rađaju od skice do krova. Mišljenja je da je nemoguće postignuti bilo šta, bez ulaganja sopstva.

”Jako sam samokritična ali kada se iz te kritike desi nešto dobro, zadovoljstvo je potpuno. Arhitektura je u našem studiju timska igra, i svako od nas kada zastane pored gotovog objekta, može osjetiti i prepoznati svoj lični pečat”, napominje Elvira, prisjećajući se početka ”Alta dizajna”.

”Alta je popunila moje slobodno vrijeme koga nemam previše, ali je i pored toga bilo posvećeno kreiranju kako sopstvenog tako i prostora prijatelja i meni dragih ljudi. Oduvijek sam uživala u lijepom komadu namještaja, enterijeru i udobnom ambijentu. Tokom rada na projektima, moja koleginica Jasmina Salković i ja došle smo na ideju da svoje slobodno vrijeme poklonimo upravo komadima koje ćemo oživjeti a vremenom i uklopiti u projekte studija”, cijeni sagovornica.

Dopadljivost i prepoznatljiv dizajn

Do sada su završene dvije kolekcije. Prva obuhvata različite modele fotelja, dok su u drugoj kolekciji predstavljeni vješiluci specifičnog dizajna. Ono što karakteriše ovu umjetničko ”sadejstvo” jesu specifična boja i forma.

” Luster i lampa  eksperiment su na polju dizajna rasvjete od bakra. Tu su taburei, kao i namještaj dizajniran u sklopu projekata enterijera. Svaki komad iz pomenutih kolekcija našao je put do svog korisnika, tako da ne mogu izdvojiti  koja je imala bolji odziv. Nekoliko modela izlagali smo na izložbama u zemlji i regionu i njih čuvamo kao eksponate. Reći ću prije svega da su to specifične boje i forma. Kada dobro kombinujete ova dva pojma u praksi dobijate dopadljivost i prepoznatljiv dizajn. Sve komade namještaja odlikuju oštre linije i jarke boje po čemu su prepoznatljivi u okruženju, dok na objektima  dominira bijela boja i prirodni materijali poput drveta i kamena”, ustvrdjuje sagovornica.

Dvije energije koje se dopunjavaju

Iza ideje i kreacije, dišu dvije energije, Elvire i koleginice Jasmine, simbioza u poslu, tokom rada na projektima, dizajniranju namještaja.

Mi smo zapravo, dvije energije koje se dopunjavaju u poslu, kako tokom rada na projektima u studiju, tako i tokom dizajniranja namještaja. Ja sam pokretač, neko ko je uvijek spreman za nove izazove čak i kada smo u škripcu sa vremenom, dok Jasmina svojom smirenošću i posvećenošću detalju daje pečat svakom projektu. Moram napomenuti da,  ARHINGinženjering i ALTAdesign, čini tim mladih ljudi kao i kolega sa iskustvom, bez kojih cjelokupna priča ne bi bila ovo što danas jeste’‘, govori Elvira.

Sagovornica je opisala kako teče proces nastanka ideje a zatim realizacije zamišljenog.

”Svemu prethodi slobodno vrijeme i šolja kafe u pažljivo biranom ambijentu koji inspiriše. Zatim gomila skica, istrošenih bojica, odabir tkanina, ostalih materijala i na kraju rješenje koje ulazi u proces proizvodnje. Obzirom da je svaki komad priča za sebe, nekada prođu i mjeseci dok rješenje u potpunosti ne zadovolji i ugleda svjetlo dana”

Kultura malobrojnih i izabranih

U umjetnosti inspiriše je minimalizam, svedenost i metalna konstrukcija u kombinaciji sa drugim materijalima.

Minimalizam je svakako prepoznatljiv kao inspiracija na komadima namještaja. Svedena geometrijska forma i osnovne boje, kao i to da je bio i ostao privilegija u kulturi malobrojnih i izabranih, što svakako karakteriše naše klijente, sa kojima se kupovina komada namještaja uvijek završi lijepom pričom o enterijeru i umjetnosti uopšte.Pored navedenog, neprikosnovena je činjenica da je upotreba metalne konstrukcije u kombinaciji sa drugim materijalima u sferi dizajna namještaja sada trend u svijetu, te da je industrijski dizajn izuzetno zanimljiv i eksperimentalan pravac u uređenju prostora i intervencije’‘, cijeni sagovornica dopisnice.

Za enterijer odlučila se zbog činjenice da je to upravo koncept intervencije na unutrašnjem prostoru gdje je poseban odnos prostora, korisnika i svakog komada namještaja koji se treba naći u njemu.

U vremenu kada je hiperprodukcija u sferi dizajna veća nego ikada, a ponuda jedinstvenih i specifičnih komada namještaja jako mala, zaista je izazov dizajnirati i kreirati”, priznaje Elvira.

Prvi radovi poslati van Crne Gore

Dopisnica se obično vraća na same početke i nezaobilazno prvo ”čedo” rukom napraljeno.

‘Svakako su počeci ostavili najveći utisak. Zapravo je kolekcija fotelja prvo proizvedena i predstavljena i nudili smo gotov proizvod, umjesto porudžbe. Postojala je određena trema kakve će biti kritike. Kada smo pakovali prvu fotelju, uzbuđenje je bilo zaista veliko. Reakcije su bile pozitivne, na samom početku dvije smo ispratili i izvan Crne Gore i to je bila potvrda da nastavimo dalje sa radom”, prisjeća se sagovornica dopisnice.

”Izvinite, a šta tačno ono vozim u svom kombiju”

Sagovornica jse samo za čitatelje bloga, prisjetila jedne autentične anegdote.

Često prepričavamo anegdote vezane za specifičan dizajn komada namještaja i šalimo se kako je uloženi trud vrijedio proživljenih trenutaka. Od iscrtavanja i sklapanja svakog ručno rezanog komada bakra za luster i lampu, iščekivanja da isti zasijaju, ali bih izdvojila pitanje kolege koji je prevozio jedan od vješiluka skulpturalne forme do svog odredišta:”Izvinite, a šta tačno ono vozim u svom kombiju” ? (smijeh)

Dio vremena biće usmjeren dizajnu novih komada namještaja

Autentični komadi pečat su trenutnog rada. S obzirom da se primarno bavi radom na projektima, još uvijek vrijeme i prostorni kapaciteti ne dozvoljavaju serijsku proizvodnju, a mišljenja je da su svakako autentičnost i unikatnost nešto što nedostaje našem tržištu i pa ga treba zadržati.

‘Do sada su kao što sam pomenula, fotelje, vješiluci i rasvjeta od bakra činili glavni dio asortimana. U poslednje vrijeme radi se mnogo više na dizajniranju namještaja u sklopu enterijera, što su klijenti slobodno mogu reći, sami nametnuli svojim zahtjevima i time se proširio asortiman djelovanja. Eksponati se najčešće izlažu u prodajnim salonima saradnika koji se bave sličnom djelatnošću, ali svakako glavnu komunikaciju ostvarujemo u našem ateljeu kao i putem društvenih mreža: @alta_design.mne ( https://www.instagram.com/alta_design.mne) @arhing_inzenjering(https://www.instagram.com/arhing_inzenjering/.

U poslednje vrijeme u ARHINGinženjeringu radili smo na nekoliko projekata koji su iziskivali veliku posvećenost i vrijeme. Sada, kada je zaokružena jedna važna cjelina, dio vremena biće usmjeren dizajnu novih komada namještaja. Ovaj proces je konstantan i ne trpi greške niti u estetskom ni u ergonomskom smislu, te se svakom komadu uvijek  maksimalno posvetimo, za šta je svakako potrebno vrijeme”, zaključuje sagovornica, iz nasleđa i kreacije modernosti, stabilnog postamenta gdje ”prsti, ideje i glava” ne miruju.

foto: Privatna arhiva

Share: