Снијег се најтврђе задржава небу под облаке, као што је случај на Сомини Гори, гдје су Вјера и Љубав, мати Синклитикије и сестре Босиљке свеприсутне у сваком и на сваком кораку. Већ седам година мати Синклитикија, а касније кад се придружује сестра Босиљка,  тихују на Херцеговим Лукама гдје  немилосрдне зиме и снијежни покривач дочекују са радошћу. Ипак овог пута, помоћ им је потребна, јер  дионица дужине пет километара од Горње Сомине до Манастира, потпуно је непроходна. Према ријечима мати Синклитикије, наккјуче су обавјештене, што већина људи и зна, да су готово сви путеви кроз Бањане очишћени.

”За ових седам година, нико се није нашао да усмјери ту машину према манастиру”

Дионица у дужини од 5 километара од Горње Сомине до Манастира до јуче,  било је  питање да ће се очистити. Добиле смо број телефона потпредсједника Општине Никшић, Мија Ђуровића, и обратиле се питањем има ли наде да неког пошаљу да очисти пут до манастира, јер и овдје неко живи. Он се зачудио како није обавјештен од мјештана а толико времена те машине грћу снијег у селу”, говори мати.

Рекао је да је то жалосно, али ми тврдимо да је још жалосније што је у тако малом броју становништва, мала и вјера, која је темељ сваке врлине, пожртвовања, милостиње и свега доброг. А гдје има вјере – коријена, било би и грана за спасење, јер ми нијесмо ту од јуче, да за ових седам година се нико није нашао да усмјери ту машину према манастиру. Али ето прилике за своје спасење, ништа није скривено, узалуд покушавају да се сакрију гријешећи. Све Бог објелодани”, цијени мати, додајући да је свјесна како су људи као и свуда, па и овдје дјељиви, што је жалосно, јер је у питању мали број људи.

Због те подијељености некако су потпуно изгубљени, уништени а неки и умрли. Тако дјела говоре за све ове године. Зато се и усуђујем да све тако кажем: да су умрли за Бога, јер живе својом сопственом природом, погинули су због престижа, већина њих, а овим путем их нећемо именовати, сами ће се препознати, нагрћући воду на своју воденицу, а комшији нека цркне крава, народски речено, нема везе”устврђује мати.

”Без Бога нема сјетве добре, а ни доброг плода и жетве”

Сам тај преступ самољубља, није врлина и зато их, истиче Синклитикија, не може у томе подржати, јер је то гријех.  Како даље тврди, због тог гријеха остају некако укочени све вријеме, а живе и покрећу се само ради своје славе. Обузети самољубљем и очувањем себе, свог здравља, избјегавајући злопаћење због врлине.

Јуче  су на нашу молбу потпредсједнику , изашли да покушају гртати снијег, али машина није прикладна за овај терен јер је нејака и нема ланце. И не можемо вјеровати да једна општина нема машину за такву врсту рада и помоћи. Ми захваљујемо потпредсједнику г. Ђуровићу за његов труд и добру вољу, а све у свему, вријеме је кратко, човјек нејак а награда која се даје за подвиг велика. Без Бога нема сјетве добре, а ни доброг плода, добре жетве”, сигурна је мати.

У међувремену, сестра Босиљка обавила је разговор са г. Ђуровићем, који је казао да су јуче урадили све што су могли са њиховом расположивом механизацијом. Једино остаје да виде са ЦГ путевима да ли имају одговарајућу механизацију, а ако им нешто треба везано за здравље и храну, они ће у пола дана, ноћи, послати санке и ауто.

Обратили смо се због здравља, иначе не бисмо, јер се уздамо у Бога а не у људску помоћ, али треба знати да су многи испит положили за све ове године, зато им желим покајање”закључује мати Синлитикија, са 1.460 метара надморске висине, гдје су снијег и мраз тврдокорни, а молитва вјековна.

фото: приватна архива

Share: