Prvo izdanje online muzičkog takmičenja „Accordeus“ pokrenuto je u okviru festivala klasične muzike „Orfej“, a namijenjeno je solistima na harmonici i kamernim ansamblima.

Takmičenje je otvoreno za sve učenike osnovnih i srednjih škola iz bilo kog dijela svijeta. Sve informacije o pravilima takmičenja, propozicijama, žiriju, procesu prijavljivanja, kao i nagradama, nalaze se na internet stranici takmičenja: www.festivalorfej.com/accordeus.

„Cilj našeg takmičenja je ohrabriti muzičare širom svijeta da nastupaju i usavršavaju se. Upravo to nas je motivisalo da pokrenemo Accordeus kao platformu za sve mlade umjetnike koji su željni iskustava i koji žele prikazati svoje umijeće svijetu“, rekla je Vanja Albijanić, umjetnička direktorica festivala „Orfej“.

„Pokretanje takmičenja posebno je značajna aktivnost za naš tim, s obzirom na to da je Orfej već sada jedinstvena platforma koja povezuje učenike, studente, profesore i slobodne umjetnike, ali i publiku iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije“, rekao je umjetnički direktor festivala „Orfej“, Fuad Šetić.

Festival klasične muzike „Orfej“ pokrenut je u aprilu 2018. godine, a nastao je kao zajednički napor, tada još uvijek, studenata Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Pored muzičkih sadržaja (koncerti, master klasovi, predavanja), „Orfej“ u svoj program odlučno uključuje i prezentaciju drugih umjetnosti, ali i nauka.

„Naši visoko-kvalitetni umjetnički programi i projekti usmjereni su ka novim generacijama publike, a jedan od naših glavnih ciljeva je da kroz raznovrsne sadržaje stvorimo snažnu transgeneracijsku mrežu umjetnika i profesionalaca, kako onih sa Zapadnog Balkana, tako i onih iz ostatka Evrope i svijeta“, rekao je Stefan Ćeha, direktor festivala klasične muzike „Orfej“.

Online muzičko takmičenje „Accordeus“ podijeljeno je na šest kategorija, a laureati svih kategorija će, pored novčanih nagrada, dobiti priliku da nastupe uživo na gala koncertu u okviru festivala klasične muzike „Orfej“, koji će se održati u novembru 2021. godine u Istočnom Sarajevu i Sarajevu (Bosna i Hercegovina). Glasovima publike, jedan od laureata biće proglašen apsolutnim pobjednikom takmičenja i dobiće pehar festivala klasične muzike „Orfej“.

Prijavljivanje takmičara vrši se putem formulara koji je dostupan na internet stranici takmičenja: www.festivalorfej.com/accordeus, a prijave se šalju do 7. maja 2021. godine!

(Promo sadržaj)

Share: